друкувати


АФЗУ та Укрдержфонд контролюватимуть виділення та розподіл 1 млрд грн для фермерів

20 вересня 2017, 09:19

Розподіляти 1 млрд грн бюджетної підтримки для фермерів буде Асоціація фермерів і землевласників України (АФЗУ) та Укрдержфонд. Про це розповів під час прес-конференції перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Максим Мартинюк.

Нагадаємо, на пряму підтримку АПК у проекті бюджету 2018 року закладено 6,3 млрд грн.

Він нагадав, що фермери гарантовано отримають 1 млрд грн. Однак це не всі бюджетні резерви для фермерів, підкреслив Мартинюк.

 

Якщо їхня економічна діяльність підпадатиме під види діяльності (будівництво тваринницьких комплексів, придбання техніки тощо), то вони також можуть отримати таку компенсацію. Цього року було менше програм, але більше грошей на підтримку АПК. Однак не всі вони були ефективними, адже за окремими програмами були борги і ми їх мали погасити. Наприклад, у програмі з підтримки садівництва», — пояснив він.

За оцінками Мартинюка, підтримка фермерства — пріоритет для уряду, тож він має на меті наростити кількість таких господарств. Водночас, за його словами, розпоряджатися 1 млрд грн буде Державний фонд з підтримки фермерства.

Державний фонд підтримки фермерства й АФЗУ. Механізми будуть автоматизовані», — пояснив він.

Серед програм підтримки для фермерів, додав він, йдеться про органічне виробництво, садівництво, овочівництво та тваринництво. Мартинюк наголосив, що акцент на підтримку тваринництва в рамках фермерства невипадковий, адже 90% ФГ сьогодні займаються рослинництвом.

Тваринництво для них недосяжне, адже це — довготривалі інвестиції», — каже він.