друкувати


Україна повинна створити національний бренд для олії

19 вересня 2017, 16:18

Український масложировий комплекс у наступні 10 років зіткнеться з викликами, на які потрібно буде дати відповідь, щоб вижити в умовах наростаючої глобальної конкуренції. Про це під час конференції «Black sea oil trade-2017» розповів генеральний директор «УкрАгроКонсалт» Сергій Феофілов, повідомляє Latifundist.com.

«Олійножирова промисловість є локомотивом АПК. Ми бачимо приріст інвестицій, що не переривався ні на один рік. Урожай соняшнику та інших олійних культур зростає. Сьогодні площі під соняшником і пшеницею майже зрівнялися. Це результат високої рентабельності олійних», —  заявив Сергій Феофілов.

Однак, на думку експерта, є загроза того, що олійножировий комплекс може стикнутися з конкуренцією.

Показовим є ринок цукру, який Україна втратила. Одним із факторів втрати ринку стала конкуренція з тростинним цукром, який набагато дешевший від бурякового цукру. Вам це не нагадує конкуренцію між соняшниковою та пальмовою олією?», — акцентував Сергій Феофілов.

На його думку, відповіддю на виклики перед олійножировим сектором може стати створення національного бренду для української олії.

Українському бізнесу потрібно піти від ситуації, коли всі заспокоїлися, коли всі думають, що ринок буде таким самим, як і зараз, у наступні 10—15 років. Ні, ринок буде змінюватися і до цього потрібно бути готовим, щоб мінімізувати втрати», — резюмував Сергій Феофілов.

Нагадаємо, що експорт нерафінованої соняшникової олії з України у вересні—червні 2016/17 МР здійснювався рекордними темпами — за вказаний період відвантаження склали 4,9 млн т, що на 30% перевищує показник за 2015/16 МР.