друкувати


Механізм розподілу бюджетних дотацій аграріям лишиться незмінним у 2018 році, — Мартинюк

19 вересня 2017, 15:35

Механізми розподілу відшкодування ПДВ не будуть змінюватися у 2018 році. Про це повідомив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Максим Мартинюк під час брифінгу в Києві, передає кореспондент AgroPolit.com.

Нагадаємо, що птахівники отримали переваги при нарахуванні бюджетних дотацій.

За словами Мартинюка, чинний механізм виключає втручання людського фактору.

Також він додав, що в закон про державну підтримку сільського господарства «зашиті» обмеження щодо птахівництва.

Перший заступник міністра зазначив, існують ризики того, що заплановані в державному бюджеті 4,7 млрд грн на пряму підтримку аграріїв, будуть або використані на інші потреби, або взагалі не потраплять до бюджету. Тому, на наступний рік закладено меншу суму дотацій.

Якісь кошти будуть спрямовані на стартовий невеликий капітал для тих, хто планує займатися фермерством. Наприклад, у людини є пай і вона хоче вирощувати ягоди. Потрібні відносно невеликі гроші для цього, але для сільської сім’ї — це суттєва сума. В банку такий кредит ніхто не дасть без кредитної історії. Тому така підтримка буде здійснюватися на основі безвідсоткових оборотних кредитів через державний банк підтримки фермерів», — розповів Мартинюк.

Він додав, що також передбачено відшкодування відсоткових ставок за кредитами для тих, хто вже працює.

Також заплановані відшкодування на реконструкції свиноферм, якщо господар підвищує біобезпеку. Одним словом, ідей багато», — підсумував Максим Мартинюк.