друкувати


МЕРТ планує переглянути умови вільної торгівлі з ЄС

19 вересня 2017, 06:34

Міністерство економічного розвитку і торгівлі України ініціює аналіз (форсайт) поглиблення умов торгівлі з Європейським Союзом: перегляду умов вільної торгівлі, митний союз та інші можливі додаткові механізми. Про це повідомляє прес-служба МЕРТ.

Основне завдання - відкрити додаткові можливості вільної торгівлі з ЄС.

«Вже зараз зрозуміло, що умови вільної торгівлі треба переглядати. Переговори щодо створення Зони вільної торгівлі з Європейським Союзом завершились досить давно і тепер умови доступу товарів до ринку України та ЄС «застарілі». Це передбачено в середньостроковому плані діяльності Уряду України. Адже квоти, які в ній прописані та виключення з Угоди, а також довгі перехідні періоди для промислових товарів не працюють ні для ЄС, ні для України», — заявила Наталія Микольська.

За її словами, потрібно провести детальний аналіз поглиблення торгівлі з ЄС та визначити оптимальний формат співпраці в короткостроковій та довгостроковій перспективі — в рамках зони вільної торгівлі (з переглядом) чи митного союзу з ЄС, а також вивчити можливі ризики та терміни їх запровадження.

Відповідно до Експортної стратегії України, Європейський Союз є ринком у фокусі номер один для України, тому ми налаштовані на подальший розвиток та поглиблення цієї співпраці. Важливо, що вже зараз ми дивимось на вільну торгівлю в трьох вимірах: вільна торгівля, інвестиції та додаткові інструменти. Серед інструментів, які вже працюють, можна відзначити Промисловий діалог з ЄС. Ми завершуємо приєднання до Конвенції ПанЄвроМед.* Також активно проводимо торговельні місії з українськими експортерами до ЄС. Це все відкриває додаткові можливості вільної торгівлі з ЄС», — пояснила торговий представник України.

За результатами 6 місяців 2017 року Європейський Союз є основних торговельним партнером України з питомою вагою торгівлі товарами та послугами 39,9%.  Обсяги експорту до ЄС склали 9,4 млрд дол. США та збільшилися на 22,8% (або на 1,7 млрд дол. США).