друкувати


Стан українського законодавства став причиною появи рейдерів — думка

19 вересня 2017, 11:16

Сьогоднішній стан законодавства став підґрунтям для появи рейдерів, які сьогодні надто широко розгорнули свою злочинну діяльність. Про це заявив економіст, голова експертно-аналітичної ради Українського аналітичного центру Борис Кушнірук у ході дискусії «Стимули для фермерів: цікаві можливості та підводні камені державної допомоги», передає кореспондент AgroPolit.com.

Нагадаємо, що від початку року Асоціація фермерів та приватних землевласників України нарахувала понад 570 випадків рейдерства. Згодом AgroPolit.com повідомив, які області найбільше страждають від аграрного рейдерства.

За словами Кушнірука, сьогодні дрібні та середні фермери не в змозі конкурувати з агрохолдингами, тому виступають проти мораторію, адже бояться перерозподілу прав.

Зі станом українського законодавства, м’яко кажучи, не все в порядку. Була зміна реєстрації прав на землю. Тепер маємо величезні проблеми з подвійною реєстрацією. Коли поверхнево реєструють другий договір оренди і починаються судові тяганини. Хвиля рейдерства зашкалює. Водночас, відкрити бізнес стало набагато простіше. Але зворотним боком стало те, що стало дуже просто робити злочинні дії зі зміною власників бізнесу. Для рейдерів це цікава тема. Наразі розробляються зміни до законодавства. Але проблем багато», — розповів голова експертно-аналітичної ради Українського аналітичного центру.

Він додав, що наступною проблемою є проблема землекористування.

Люди помирають, а спадкоємці нічого не отримують. Це також певне рейдерство. В комітеті ВР є декілька ініціатив щодо цього. Маю надію, що вони підуть на голосування. Також існують проблеми із колективною власністю. Ці землі становлять близько 1,5 млн га. Ділянки «в тіні», практично не зареєстровані. Щось обробляється, але більша частина не приносить прибутку ні державі, ні бізнесу», — нагадав економіст.

І зазначив, що всім хотілося б зробити так, щоб левова частка перебувала у власності тих, хто її дійсно обробляє.

Але через мене пройшло декілька законодавчих ініціатив. Жодна з них не захищає повною мірою, не має запобіжників на всі ситуації. В будь-якому випадку є якісь лазівки. Навіть якщо поставити обмеження у 50 га, то знайдуться люди, які обійдуть заборони», — підсумував Борис Кушнірук.