друкувати


На потреби Мінагрополітики  у 2018 році заклали 13,4 млрд грн (оновлюється)

18 вересня 2017, 16:18

У проекті державного бюджету на 2018 рік на потреби Міністерства аграрної політики та продовольства України виділено 13, 4 млрд грн. Про  це йдеться у проекті закону №7000 від 15.09.2017 «Про Державний бюджет України на 2018 рік». При цьому за загальним фондом – 11,8 млрд грн, за спеціальним — 1,6 млрд грн.

Нагадаємо, що у 2018 році пряма бюджетна підтримка АПК складатиме 6,3 млрд грн (на розвиток фермерських господарств віддадуть 1 млрд грн, 2 млрд грн — на бюджетні дотації, майже 1 млрд грн — на здешевлення вітчизняної сільськогосподарської техніки, 2,3 млрд грн отримає  тваринництво).

Видатки на підтримку роботи Міністерства агрополітики складають 163 тис. грн. Для покращання фінансового стану підприємств АПК та нарощування темпів виробництва у 2018 році збережено функціонування механізму часткової компенсації підприємствам АПК відсоткової ставки за банківськими кредитами у зв’язку з чим передбачаються видатки загального фонду в обсязі 66 тис. гривень.

На розвиток науки та дослідження передбачена сума 132 644,9 тис. грн. З них по загальному фонду – 77,5 тис. грн., спеціальному – 55 тис. грн.

На підвищення кваліфікації агрофахівців закладено 21,6 тис. грн. Із загального фонду – 12 тис. грн., спеціального фонду – 9,4 тис. грн. 8,4 тис. грн. передбачено на реабілітацію «Солотвинського солерудника».

Фнансова підтримка заходів в агропромисловому комплексі складе 5 тис. грн. за рахунок спеціального фонду державного бюджету на закупівлю насіння для формування державного резервного насіннєвого фонду.

На підвищення конкурентоспроможності фермерських господарств передбачено 1 млрд грн. На витрати Аграрного фонду ‒ 52 тис. грн. На діяльність його установ ‒ 128 тис. грн., у тому числі за рахунок загального фонду – 86 409,0 тис. грн. та спеціального фонду – 42 000,0 тис. грн.

На підтримку галузі тваринництва у 2018 році передбачається 2,3 млрд грн. Кошти будуть направлені на часткове відшкодування вартості: будівництва та реконструкції тваринницьких ферм і комплексів та доїльних залів; закуплених для подальшого відтворення телиць, нетелей, корів вітчизняного походження та племінних телиць, нетелей,  корів молочного, молочно-м’ясного напряму продуктивності, племінних свинок та кнурців, племінних вівцематок, баранів, ярок; здешевлення відсотків по кредитах на будівництво, реконструкцію тваринницьких ферм і комплексів та доїльних залів.

Для розвитку с/г виробників передбачено 2,9 млрд грн. З цих коштів 2 млрд грн ‒ на дотації, та 945 тис. грн для часткової компенсації вартості сільськогосподарської техніки та обладнання вітчизняного виробництва.

На фінансування Держгеокадастру передбачено 1,4 млрд грн. А на земельну реформу закладені асигнування в сумі 452 тис. грн.

5 тис. грн передбачено на картографічні роботи. На рибне господарство зазначено 326 тис. грн. Зокрема, на охорону водних ресурсів ‒ 61 тис. грн., на наукові дослідження 1 тис. грн. та 10 тис. грн на селекцію. Крім того, на сплату внесків до бюджетів міжнародних рибогосподарських організацій передбачено 4 тис. грн.

На керівництво та управління у сфері лісового господарства передбачено 134 тис. грн. Додатково 18 тис. грн на дослідження у даній галузі та 151 тис. грн на захист лісів та ведення лісового господарства.

Держпродспоживслужба отримає 1,6 млн грн.  Для забезпечення стабільної епізоотичної ситуації у країні передбачено 687 тис. грн. А на здійснення держветконтролю ‒ 594 тис. грн. На лабораторні випробування передбачено 124 тис. грн.

У 2018 році буде збережена підтримка фермерських господарств за рахунок коштів спеціального фонду за бюджетною програмою «Надання кредитів фермерським господарствам» в обсязі 43 тис. гривень.

Також збережено надання кредитів для здійснення операцій фінансового лізингу за рахунок коштів спеціального фонду в обсязі 3 тис. грн.

У 2018 році надання кредитів за бюджетною програмою «Формування Аграрним фондом державного інтервенційного фонду, а також закупівлі матеріально-технічних ресурсів для потреб сільськогосподарських товаровиробників» за рахунок спеціального фонду у сумі 894 тис. грн. дозволить здійснити заходи по забезпеченню стабільної цінової ситуації на організованому аграрному ринку та сприятиме підтримці належного рівня продовольчої безпеки населення.