друкувати


Девальвація гривні погіршить споживчі настрої — прогноз

18 вересня 2017, 16:01

Споживчі настрої українців у вересні можуть погіршитися на тлі девальваційних очікувань і зростання інфляції. Таку думку висловив старший аналітик ГК FOREX CLUB Андрій Шевчишин.

По-перше, є сезонний фактор, який пов'язаний із завершенням відпускного періоду і необхідністю накопичення коштів.

По-друге, восени, як правило, відновлюється девальваційний тренд.

 

До сезонних тенденцій у цьому році може додатися зростаюча інфляція, яка наразі випереджає бюджетні прогнози. А якщо на додаток до інфляції і девальвації знизиться довіра населення до влади, споживчі настрої погіршаться істотно», — зазначає Андрій Шевчишин.

З іншого боку, на споживчому ринку зберігається тренд на відновлення настроїв. Дані за червень—серпень показали, що настрої перебувають на максимальних із другої половини 2014 року рівнях. Підтримують цю тенденцію відновлення економіки та зростання зарплат. І якщо не відбудеться якихось катаклізмів, така тенденція збережеться.

Якщо ж говорити про вересень, то можна виділити активний сільськогосподарський сезон, який підтримуватиме доходи аграріїв.

На думку експерта, поки не почався опалювальний період, і не визначений рівень відсікання субсидій і пільг, споживання буде перебувати поблизу літніх показників.