друкувати


Для розвитку фермерських господарств потрібне здешевлення кредитів

18 вересня 2017, 12:59

Сімейні фермерські господарства зможуть вижити та конкурувати з агрохолдингами, коли почнуть діяти державні закупівлі сільськогосподарської продукції через обслуговуючі організації для місцевих потреб та будуть існувати дешеві кредити. Таку точку зору висловив економіст, голова експертно-аналітичної ради Українського аналітичного центру Борис Кушнірук, передає кореспондент AgroPolit.com.

За його словами, фермерам потрібно зрозуміти, що не потрібно конкурувати з холдингами в їхніх нішах.

«Ефективніше виробляти, скажімо, органічну продукцію. Якщо процес буде налагоджений, то така нішева продукція буде цікава як на місцях, так і для експорту», — вважає він.

Також економіст зазначив, що мають бути сформовані на законодавчому рівні умови, за яких функціонувала б система продажу продукції невеликих ФГ у мережі супермаркетів.

Має бути так, щоб мережі були змушені надавати площі під продаж продукції фермерів», — наголосив голова експертно-аналітичної ради.

За його словами, також потрібно спростити доступ до дешевого кредитування.

Коли вкладаєш кошти у землю, то її ціна зростає.Відповідно, повинна зростати й ціна застави. І якщо фермер бере кредит, то він не має бути 18—20%. Адже це нереальна система. Потрібно передбачити 3—4% за кредитом. Тоді бізнес буде більш прибутковим», — підсумував Борис Кушнірук.