друкувати


Українські чорноземи оцінюють в сім разів дешевше, ніж землі ЄС ― Козаченко

18 березня 2016, 09:19

Якщо ринок землі в Україні запрацює в найближчий рік, унікальні українські чорноземи розпродадуться за ціною, майже в 7 разів нижче, ніж в країнах Євросоюзу. Про це повідомив народний депутат від фракції БПП Леонід Козаченко.

«Якби зараз продати всю сільськогосподарську землю, то це було б приблизно $30 млрд. Якщо такий же обсяг земель такої ж якості продати в Євросоюзі, це приблизно під 200 млрд», ― повідомив політик.

За його словами, продаж сільгоспземель в Україні має передувати зростання їх капіталізації.

 «Це абсолютно реально з точки зору якості землі, розташування, але сьогодні це ― абсурд», ― підкреслив Козаченко.

Він наголосив, що в Україні знаходиться 27% світових запасів чорнозему, і, за оцінкою експертів, вітчизняні аграрії здатні втричі збільшити виробництво. В умовах же, коли населення на планеті стрімко зростає, родючі землі стають інструментом геополітичного впливу.

Нагадаємо, згідно з планом дій уряду на 2016 рік, Кабінет міністрів України планує почати продаж земель сільськогосподарського призначення державної власності з 1 січня 2017 року.

Так, на першому етапі (з 1 січня 2017) планується продаж земель сільськогосподарського призначення державної власності, на другому (з 1 січня 2019) ― приватної власності.

Раніше, в листопаді 2015 року Верховна Рада продовжила мораторій на продаж землі сільськогосподарського призначення до кінця 2016 року.