друкувати


Мораторій на експорт деревини допоміг збільшити інвестиції удвічі

17 вересня 2017, 10:35

Мораторій на експорт лісу-кругляка, який за всіма породами деревини запрацював із 1 січня 2017 року, за підсумками першого півріччя поточного року призвів до зростання капітальних інвестицій утричі в порівнянні з аналогічним періодом 2016 року — до 3,1 млрд грн. Про це повідомляє голова комітету ВР з питань промислової політики і підприємництва Віктор Галасюк з посиланням на офіційні дані.

Згідно з поширеною в п'ятницю прес-службою Галасюка інформацією, позитивні наслідки дії тимчасової заборони позначилися і на показниках виробництва.

Зокрема, на 27% (в доларовому вираженні) виросла меблева промисловість, на 17% —деревообробна і на 7% — паперова.

Крім того, істотно зріс експорт: на 40% (або на $37 млн) меблів для сидіння, на 31% (на $20 млн) — інших меблів, на 25% (на $16 млн) — облицювальних листів, на 6% (на $4 млн) — столярних виробів, на 5% (на $10 млн) — оброблених лісоматеріалів.

Згідно із повідомленням, податкові надходження від деревообробної, меблевої та паперової промисловості зросли на 5% у доларовому еквіваленті.

Як повідомлялося, Верховна Рада в квітні 2015 року прийняла закон, яким на 10 років заборонила експорт лісоматеріалів та пиломатеріалів у необробленому вигляді (лісу-кругляка), при цьому заборону на експорт лісоматеріалів деревних порід (окрім сосни) було введено з 1 листопада 2015 року, а деревних порід сосни — з 1 січня 2017 року.

Мораторій, зокрема, став чинником будівництва в Україні нових потужностей деревообробними компаніями.