друкувати


Названо підприємство з найбільшим статутним капіталом в Україні

15 вересня 2017, 11:24

Товариство з обмеженою відповідальністю з рекордним статутним капіталом в Україні працює в аграрному секторі. Про це повідомила платформа по роботі з відкритими даними Opendatabot.

Рекордсменом стало підприємство ПП «Валерій Іванов» (с. Веселинівка, Київська область) із статутним капіталом 170 млрд гривень. Більший статутний фонд тільки у Кабінету Міністрів України та держави України в його особі.

Підприємство займається розведенням великої рогатої худоби.

Довідково: Статутний капітал — це майно, внесене при створенні компанії. Воно і є тією формальністю, яка має дозволити компанії розраховуватися «власними» грошима.

Після того, як статутний капітал внесений, фізична особа не відповідає за свою компанію власним майном. Якщо компанія влізе в борги, вона буде розраховуватися з кредиторами «власним» майном, а от збереження фізичної особи будуть у безпеці.

У деяких випадках, наприклад для отримання ліцензії страхової компанії, статутний капітал має перевищувати якусь суму.  Для ТОВ мінімального статутного капіталу не існує.

Статутний капітал акціонерного товариства повинен бути не менше 1250 мінімальних заробітних плат. Це 4 млн гривень. Він може бути внесений грошима, матеріальними цінностями та інтелектуальною власністю.

Як показує практика розмір статутного капіталу компанії не має на сьогоднішній день ніякого практичного значення при укладанні договору з контрагентом. Більше значення матимуть інші показники, наприклад, репутація компанії, наявність основних засобів і активів, грошовий оборот, показники EBITDA, кількість співробітників. Компанія зі статутним капіталом в мінімальну заробітну плату може прекрасно працювати і виконувати всі свої зобов’язання або навпаки банк або завод з мільярдним статутним можуть розоритися й припинити виконувати свої зобов’язання», — розповідає адвокат Максим Лазарєв.