друкувати


Експорт зерна сьогодні є більш прибутковим, аніж борошна

14 вересня 2017, 18:05

Експорт зерна сьогодні є більш прибутковим, аніж експорт борошна в Україні. Про це розповів економіст інвестиційного відділу Продовольчої та сільськогосподарської Організації Об'єднаних Націй Дмитро Приходько в інтерв’ю Аgronews.ua.

Нагадаємо, що в парламенті планують лібералізувати валютні операції для збільшення українського експорту.

За словами експерта, світовий ринок борошна великий: він складає приблизно 14 млн т або $4,6 млрд, тому перспективи розвитку ринку є.

«Прибуток експортера з 1 тонни пшениці в 2016 склав приблизно $7—8 у порівнянні з $3—4 на експорті 1 тонни борошна.  Багато чого також залежало від умов повернення ПДВ при експорті.  Проте, експорт продукції з більшою доданою вартістю створює додаткові робочі місця, є стимулюючим фактором для розвитку переробної галузі, сприяє залученню інвестицій, підвищує добробут країни тощо», — зауважив Приходько.

Він додав, що світовий ринок борошна майже завжди є більш жорстким із позиції тарифних і нетарифних бар’єрів і вимог покупців щодо якості продукції.

Наприклад, Індонезія є одним із найбільших світових імпортерів пшениці. Тарифний режим на пшеницю країною встановлено на рівні максимум 5%, а на борошно — країна може підняти мита до 30%. Як результат, за загального імпорту пшениці на понад $2,4 млрд, пшеничного борошна Індонезія імпортувала трохи більше, ніж на $42 млн», — розповів фахівець.

За його словами, в силу скорочення споживання всередині країни, зовнішні поставки борошна будуть зростати. 

Тому сподіваємося на подальшу диверсифікацію експорту «від сировини до готової продукції» в сегменті зернових та на вихід на нові ринки збуту. Відповідна робота має йти паралельним курсом зі збереженням та розвитком наших традиційних експортних ринків збуту зернових культур, враховуючи зростаюче виробництво зерна в Україні», — підсумував Дмитро Приходько.