друкувати


Мораторій на перевірки негативно впливає на безпечність харчових продуктів

14 вересня 2017, 12:16

Депутати, науковці та урядовці шукають варіанти посилення продовольчої безпеки в країні, та, водночас, працівники Держпродспоживслужби називають низку проблем, вирішення яких покращило б ситуацію вже сьогодні. Про це йдеться в матеріалі AgroPolit.com «У пошуках безпеки — аграрний комітет і НААН підготували «мапу» харчової безпеки України».

Сьогодні ключовим питанням є проблема АЧС. Найбільше поширення зафіксовано в Одеській і Полтавській областях,а  також у Чернігівській, Миколаївській та Харківській. Єдина область, де не зареєстровано хворобу, — Львівська.

За словами директора Департаменту безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Держпродспоживслужби Бориса Коболя, бюджетне  фінансування потрібно збільшувати саме на проведення протиепізоотичних заходів. Адже, щоб провести  по Україні пероральну вакцинацію, необхідно щонайменше 400 млн грн.

Хронічне недофінансування, за словами заступника голови Держпродспоживслужби Андрія Жука, — проблема  №1,  яка не дозволяє стабілізувати епізоотичну ситуацію в країні. За його оцінками,  від  потреб на такі цілі служба отримує тільки  31% потрібних коштів. Втім, не лише це заважає.

Проблема №2 для Держпродспоживслужби — дія мораторію на перевірки. Працівники вимушені діяти виключно як «пожежна команда», —  є випадок, є реакція. Але немає заходів профілактики в частині перевірки, вчасного реагування, надання припису суб’єктам господарювання, які здійснюють свою діяльність із порушенням правил екологічної безпеки», — пише видання.

Андрій Жук, у свою чергу, додає, що наразі існують й інші проблеми. Такі, як торгівля живими тваринами та сировиною на стихійних ринках, подвірний забій свиней і реалізація продуктів їхнього забою та забюрократизована процедура компенсації виплат за вилучене та знищене поголів’я тварин під час ліквідації хвороби.