друкувати


Держава планує продати ДПЗКУ, ОПЗ, «Укрспирт» та «Аграрний фонд»

13 вересня 2017, 11:01

Уряд хоче залишити в управлінні чиновників сотню підприємств, решту — продати. Про це повідомляє AgroPolit.com.

До переліку підприємств, які виставляють на продаж, увійшли ДПЗКУ, Аграрний фонд, ОПЗ, «Укрспирт» та «Аграрний фонд».

«До приватизації пропонуємо великі підприємства і підприємства, які працюють у нерегульованих галузях. Серед них — держкомпанія «Центренерго» на весну 2018 року, Об'єднана гірничо-хімічна корпорація, ДПЗКУ, Аграрний фонд, Одеський нафтопереробний завод, який повернуто в держвласність, ОПЗ, Укргазбанк, «Турбоатом», «Укрспирт» та інші», — заявив прем'єр-міністр Володимир Гройсман під час засідання Національної ради реформ, на якому було ухвалено законопроект про умови приватизації.

На його думку, стратегічними та державними в Україні мають залишитися не більше сотні компаній, які можна модернізувати, корпоратизувати йперевести на нові стандарти менеджменту, які збільшать прибуток підприємств. Решта — понад 3 тисячі об'єктів — мають бути поділені на концесійні (з правом оренди) або такі, що підлягають приватизації.

Він висловив упевненість, що ухвалення проекту закону у Верховній Раді має статися протягом місяців.

Зволікати далі не можна. Ми 26 років зволікали. Натомість, якщо зробимо зміни за місяці — упевнений, зростання економіки на 6-7% на рік стане досяжним», — сказав Гройсман.

У проекті державного бюджету України на 2018 рік, підготовленого Міністерством фінансів, закладені надходження від приватизації державного майна на рівні 22 млрд грн.

Національна рада реформ розглянула законопроект, спрямований на забезпечення прозорості й ефективності приватизації державних підприємств, у розробці якого брали участь фахівці міжнародних організацій, представники уряду та Президента.

Маємо нарешті вдосконалити законодавство приватизації. Не лише через запровадження електронних аукціонів, а й повністю забезпечити прозорий процес», — сказав Президент Петро Порошенко.

Президент зазначив, що у влади є бажання і політична воля забезпечити приватизацію об'єктів державної власності ефективно, відкрито, конкуренто й за новими законодавчими нормами, які забезпечать доступ до цього процесу вітчизняних і іноземних інвесторів, за винятком країни-агресора.

За його словами, необхідно обговорити і в найкоротші терміни запропонувати парламенту оптимальний варіант приватизаційних правил.

Кількість державних компаній в Україні не просто висока, а одна з найвищих у світі. У Польщі їх 300, у Чехії — 90, у Канаді взагалі жодної. У нас їх понад 3,5 тисячі. І динаміка істотно не змінюється», — про це на своїй сторінці у Facebook написав заступник голови Національної ради реформ Борис Ложкін.

За його словами, третину цих компаній приватизувати законом заборонено. Усі спроби скоротити цей список, а їх за останні два роки було шість лише від уряду, наштовхувалися на опір з боку парламенту. Ще третина за 15 років дискусій навколо доцільності приватизації просто збанкрутувала та існує лише на папері. 94% усіх активів держпідприємств належить усього лише 46 компаніям, у яких реформа корпоративного управління так і не розпочалася. Лише 60 компаній мають активи у понад 250 млн грн.

На сьогоднішньому засіданні усі члени Національної ради реформ/National Reforms Council погодилися з тим, що новий закон «Про приватизацію» необхідно ухвалити якнайшвидше. Серед зауважень до його нинішньої редакції — відсутність чітких критеріїв розділення об’єктів приватизації на великі та малі, відсутність норми про обов’язкове залучення до приватизації великих об’єктів незалежних кваліфікованих радників, а також відсутність автоматичної передачі об’єктів приватизації до Фонду держмайна після включення їх Кабміном до відповідного переліку», — каже заступник голови Національної ради реформ.

Ложкін розповів, що окремим пунктом до розмови про приватизацію згадали й закон про концесії. Концесія — це шлях залучення приватних інвестицій для тих активів, приватизація яких недоцільна з точки зору безпеки держави чи інших стратегічних цілей. Минулої п’ятниці представники Office of the National Investment Council of Ukraine, Міністерство економічного розвитку і торгівлі України, ЄБРР, британської компанії-радника та Міністерство інфраструктури України презентували проект цього закону урядові та бізнес-середовищу.

Невдовзі цей документ буде передано до парламенту. Від того, наскільки швидко вдасться його прийняти, залежить значний об’єм потенційних інвестицій: адже вже зараз декілька міжнародних компаній цікавляться можливістю концесії великих інфраструктурних об’єктів та комунальних послуг», — наголошує він.