друкувати


На користь Росії: Україна може втратити єгипетський ринок пшениці

12 вересня 2017, 13:06

Україна може втратити другий за величиною експортний ринку пшениці — Єгипет — у зв'язку з новими вимогами щодо імпорту, які є сприятливими для її конкурента, Росії. Про це заявив перший заступник міністра аграрної політики і продовольства України Максим Мартинюк в інтерв’ю Reuters.

У 2016/2017 МР Україна експортувала близько 2,5 млн т пшениці до Єгипту, що відповідає приблизно 14% загального обсягу експортованої країною пшениці (17,5 млн т).

«Я не виключаю, що у нас в цьому році виникнуть проблеми з експортом до Єгипту — вони будуть брати нашу пшеницю в менших обсягах. Ми можемо взагалі випасти з єгипетського ринку, оскільки у нас немає партій такого обсягу та специфікацій, які ми могли б поставити в Єгипет», — повідомив Мартинюк.

Нагадаємо, що цього року Єгипет (найбільший у світі імпортер пшениці) ввів нові правила імпорту зернових, підвищивши необхідний вміст протеїну до 12,5% із 11,5% для пшениці, закупленої в України та Росії.

Перший заступник міністра вважає, що це може піти на користь російським постачальникам.

Є думка, що це (зміна вимог до товарних партій) робиться для нарощування поставок російського зерна. І якщо покупець поставив собі за мету купувати російське зерно, то ми навряд чи зможемо щось змінити», — зауважив він.

Мартинюк анонсував, що Україні доведеться наростити обсяг експорту на ринки Азії, щоб компенсувати ймовірне зниження обсягу торгівлі з Єгиптом.

Нам потрібно нарощувати поставки на азіатський ринок, який споживає великі обсяги як продовольчого, так і фуражного зерна. Це обумовлено зокрема й культурою споживання хліба, який в азіатських країнах можуть випікати з зерна із меншим вмістом протеїну», — розповів він.

І додав, що в поточному році Україна, ймовірно, збере 61—63 млн т зерна, включно з 26,6 млн т пшениці, 8,6 млн т ячменю і близько 26 млн т кукурудзи, а експорт зернових в маркетинговому сезоні 2017/2018 року може досягти 44—45 млн т, перевищивши рекорд попереднього сезону на рівні 43,9 млн т. За його оцінками, обсяг експорту пшениці може скласти 17 млн ​​т.

Довідково: у 2016/17 МР Україна експортувала близько 6,6 млн т пшениці в Таїланд, Індонезію, Бангладеш і Південну Корею, а також на Філіппіни. На ці ринки припадає приблизно 38% загального обсягу експорту.