друкувати


Земельна реформа для МВФ — на паузі, — Данилюк

11 вересня 2017, 19:31

Проведення земельної реформи в Україні більше не є зобов’язанням для отримання чергового траншу від МВФ. Про це розповів у інтерв’ю «Українським новинам» міністр фінансів Олександр Данилюк.

Нагадаємо, що 12 вересня в Україну приїде місія МВФ. Нещодавно прем'єр-міністр Володимир Гройсман анонсував до 2020 року запуск земельної реформи. А 6 жовтня 2016 року парламент продовжив земельний мораторій до 2018 року. У липні офіційний представник МВФ Вільям Мюррей заявив, що фонд відтермінував до кінця року вимогу до України про проведення земельної реформи.

«Земельна реформа вийшла з цього списку, але її необхідність для розвитку української економіки очевидна. Їй треба було вже давно провести, тому не важливо, є вона в програмі МВФ чи ні, її треба робити», — підкреслив міністр.

При цьому він не відповідав, чи може неприйняття земельної реформи стати причиною перегляду програми з МВФ. За його словами, ця проблема вирішується під час візиту місії фонду.

Приїжджає керівництво МВФ і так виходить, що мене не буде в Києві. Я тримаю постійний зв'язок із керівництвом фонду й підтримуватиму процес, навіть не будучи в Києві фізично», — уточнив Данилюк.

За його словами, іншими умовами для виділення коштів від МВФ залишаються пенсійна реформа, прийняття закону про приватизацію, а також щодо антикорупційного суду. «Але це все було планами на липень до того, як парламентарії пішли на канікули. Нині вересень, і вже інша реальність, але все ж таки ці реформи є пріоритетними. Як правило, в даний період також важливим для просування програми МВФ стає бюджет», — додав Данилюк.