друкувати


Україна не є сировинним придатком Євросоюзу — точка зору

11 вересня 2017, 16:28

За перше півріччя експорт товарів і послуг у країни Євросоюзу збільшився майже на 23%. Важливо, що у нас зростають не лише сировинні товари, не тільки кукурудза та пшениця. Про це заявила торговий представник України Наталія Микольська в інтерв‘ю «ZN.UA».

За її словами, експортні цифри говорять самі про себе. Йдеться про стабільне й системне зростання експорту у країни ЄС.

«Наприклад, до ТОП-5 нашого експорту до ЄС входять автомобільні запчастини, причому цей сегмент є другим за темпами нарощування експорту до ЄС. Швидкими темпами збільшується, наприклад, експорт українських нагрівачів для води — за перше півріччя 2017-го їхній експорт з України в ЄС виріс удвічі — на суму 3 млн дол. США. Сюрпризом для всіх стало те, як ми наростили експорт нашого вершкового масла, на сьогодні ми друга після Нової Зеландії країна-постачальник вершкового масла на ринок ЄС», — зазначила Микольська.

І додала, що прогрес очевидний, адже якщо ще рік тому, 2016-го, у нас були сертифіковані одиниці підприємств молочної продукції, сьогодні їх уже 18, і вони вийшли на лідерські позиції.

Аналогічний прорив, до речі, зробило й українське морозиво. Я не погоджуюся з тим, що ми — аграрний придаток Євросоюзу. Дедалі більше українських промислових товарів виходять на європейський ринок, і вони там затребувані. Автомобільний кластер ми вже згадали, за шість місяців на 20,6% зросло також постачання нашого електрообладнання, тих самих нагрівачів, нарощується продаж українських меблів (+45,6% за останні півроку), товарів легкої промисловості, керамічних виробів, зокрема плитки й сантехніки, там узагалі збільшення на 52,3%», — навів приклади торговий представник України.

Вона зазначила, що наразі потрібно працювати над тим, щоб збільшувати виробництво та продаж товарів більшої переробки, щоб постачати готову продукцію із більшою доданою вартістю.

Зараз ми бачимо, що кожного місяця у нашому експортному кошику в кожній групі з'являються нові товари, не лише у продовольчій. І що ще краще — вони там залишаються, тобто це не одиничні поставки, а сталий розвиток. Тому не тільки уряд і міністерство, а й український бізнес розуміє, що ринок ЄС — це нові можливості для українських експортерів», — підсумувала Наталія Микольська.