друкувати


Представлено новий законопроект про концесію морпортів

10 вересня 2017, 08:16

 

Пілотними проектами державно-приватного партнерства (ДПП) у формі концесії в Україні стануть проекти в інфраструктурі, зокрема — проекти в портовій галузі. Про це заявив перший віце-прем'єр — міністр економічного розвитку і торгівлі Степан Кубів, передає «Інтерфакс-Україна».

За його словами, першими проектами стануть концесія ДП «Стивідорна компанія (СК)«Ольвія», ДП«Херсонський морський торговельний порт»(ХМТП) і залізничний поромний комплекс ДП «Морський торговельний порт «Чорноморськ».

За словами Кубіва, модернізація застарілої української інфраструктури вимагає близько $35 млрд. Такі кошти можна залучити тільки за допомогою механізмів державно-приватного партнерства, найвдалішим із яких є концесія.

Говорячи про зазначені три проекти, присутня на презентації заступник міністра інфраструктури Надія Казначеєва повідомила, що попередні техніко-економічні обгрунтування (ТЕО) проектів уже готові. У вересні почнеться робота із ТЕО, а концесійні конкурси планується провести у 2018—2019 роках.

Сподіваємося, що новий закон буде «обкатано» на сфері інфраструктури, а потім він успішно застосовуватиметься й у інших сферах», ― додала вона.

Кабінет Міністрів на засіданні 4 липня 2017 року схвалив Концепцію стратегічного бачення управління держпідприємствами, згідно з якою 378 підприємств із загального списку 3,444 тис. у довгостроковому періоді залишаться в держвласності, 359 будуть передані в концесію, 893 будуть приватизовані, 1,255 тис. буде ліквідовано. Деякі госстивідори визначені як об'єкти приватизації, проте міністр інфраструктури Володимир Омелян запропонував виключити їх із переліку об'єктів приватизації та внести до списку концесії.

ДП «СК«Ольвія», ДП «ХМТП»і залізничний поромний комплекс (термінал №5) ДП «МТП«Чорноморськ» входять до держпідприємств, на яких реалізується пілотний проект державно-приватного партнерства (концесії). Відповідні проекти затверджені Міністерством інфраструктури 23 червня 2016 року. Підготовка попередніх ТЕО-проектів повинна завершитися до вересня 2017 року.