друкувати


Українську спиртову галузь необхідно реформувати

8 вересня 2017, 18:13

Попри значний потенціал, сфера спиртової галузі країни переживає занепад і потребує негайного реформування. Про це повідомляє прес-служба Українського союзу промисловців і підприємців (УСПП).

Ситуація в галузі однозначно оцінюється суспільством як украй корупційна. 

Якщо в 2007р. країна виробляла 31 млн дал, то у 2016р. — лише 11 млн дал спирту, експорт у 2007-му становив 12 млн дал, у 2016 р. — 1,2 млн дал. Щонайменше на 46% збільшилося тіньове виробництво спирту, від чого втрати бюджету виросли в 10 разів. Мільярдами виміряються збитки спиртових підприємств за останні роки, застаріла виробнича база. Чи є рецепт прискореного виведення галузі з кризи, враховуючи, що деякі втрати можуть бути незворотними, а тисячі працівників потребуватимуть соціального захисту і подальшої роботи?

До уваги учасників  обговорення — представників влади, ділового співтовариства та експертів-науковців — були представлені два законопроекти з приватизації галузі, підготовані Офісом підтримки реформ при Мінагрополітики та народним депутатом І. Лапіним. Обидва викликали багато запитань — вони містять важелі адміністративного впливу, не гарантують необхідної швидкості виходу з кризи.

Ми підтримуємо приватизацію спиртової сфери — однак не як самоціль, а як частину продуманої державної політики з реформування цього важливого напрямку АПК, яка впроваджуватиметься комплексно, з урахуванням і перспектив, і реального стану справ. Приватизація ж, на наш погляд, має відповідати наступним вимогам: привести ефективного власника, забезпечити достатнє надходження інвестицій для модернізації, збільшення продукту і зростання його якості, тобто, відчутного подальшого розвитку. Приватизація з метою латання дір у бюджеті та наступне  проїдання отриманих коштів для сфери, яка перебуває в затяжній системній кризі, нічого не дасть», — наголосив президент УСПП, голова Антикризової ради громадських організацій Анатолій Кінах. 

Учасники круглого столу ухвалили рекомендації реформування спиртової галузі, де наполягають на прозорому та конкурентному проведенні приватизації підприємств спиртової та лікеро-горілчаної промисловості, заходах із детінізації та демонополізації ринку спирту, залученні механізмів державно-приватного партнерства для швидшого вирішення проблем спиртової сфери, співпраці з експертним середовищем, діловими колами країни.