друкувати


Уряд і Мін’юст показали антирейдерський план для України — офіційно

8 вересня 2017, 07:25

Антирейдерська робоча група при уряді розглянула перелік заходів для протидії рейдерству в країні. Про це розповів в.о. голови аграрного комітету народний депутат (БПП) Олександр Бакуменко після наради в уряді.

Участь у нараді взяли міністр юстиції України Павло Петренко, перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Максим Мартинюк, перший заступник Генерального прокурора України Дмитро Сторожук, заступник голови Національної поліції України — начальник Департаменту захисту економіки Ігор Купранець, заступник начальника Головного слідчого управління Національної поліції України Руслан Дударець, директор Департаменту приватного права Міністерства юстиції Олена Ференс, народні депутати України — члени Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин і Комітету з питань правової політики і правосуддя та представники Кабінету Міністрів України.

Прийнято рішення про створення міжвідомчої комісії, яка курируватиме всі питання, пов’язані з незаконною реєстрацією землі, рейдерськими захопленнями. Комісія функціонуватиме при Кабміні за участі міністрів, плюс – представники трьох парламентських комітетів, Генпрокуратури, НАБУ, Вища рада правосуддя. Це робиться для того, щоб оперативно вирішувати питання рейдерства. Зараз антирейдерські штаби створено в областях. Дана комісія — це свого роду центральне управління ними. На першому засіданні розглядатимуть 3—4 гучні рейдерські справи, які вже назріли (випадки у Кіровоградській і Полтавській областях)», — пояснив у коментарі AgroPolit.com Бакуменко.

Нагадаємо, що 4 вересня 2017 року в уряді відбулася нарада щодо створення постійно діючої робочої групи з питань забезпечення узгоджених дій, спрямованих на захист майнових прав власників та орендарів земельних ділянок. До її складу увійшли депутати, громадські організації та держоргани. Її створено за зразком старої Міжвідомчої комісії з питань захисту прав інвесторів, протидії незаконному поглинанню та захопленню підприємств, утвореної Постановою Кабінету Міністрів України № 257 від 21 лютого 2007 року.

Бакуменко також деталізував, що на зустрічі в КМУ також домовилися про наступні 4 кроки:
1. Утворена Комітетом робоча група в найкоротші строки має розробити відповідний проект закону, який повинен вирішити три основні проблеми:
1) неправомірного заволодіння сільськогосподарськими землями;
2) поглинання сільськогосподарських підприємств шляхом привласнення корпоративних прав та фальсифікації інформації у державних реєстрах;
3)проблему захоплення безпосередньо майна сільськогосподарських підприємств.
2. Необхідно на нормативно-правовому рівні вирішити питання щодо перенесення до Державного реєстру речових прав відомостей Державного земельного кадастру про державну реєстрацію прав на землю, яка була проведена до 2013 року, а також удосконалення процесу реєстрації прав на землю з метою унеможливлення подвійної реєстрації.
3. Негайно розпочати роботу Міжвідомчої комісії з питань захисту прав інвесторів, протидії незаконному поглинанню та захопленню підприємств, а також запросити до участі керівників с/г підприємств, які постраждали від незаконного заволодіння їхнім майном, що набуло великого резонансу в суспільстві.
4. Після реалізації перелічених заходів необхідно провести спільну зустріч за участю голови Верховної Ради Андрія Парубія і прем’єр-міністра Володимира Гройсмана з метою остаточного узгодження напрацьованих ініціатив та оперативного внесення народними депутатами України — членами аграрного Комітету відповідного законопроекту до Верховної Ради.

Міністерство юстиції, у свою чергу, запропонувало низку пропозицій щодо нормативно-правового та організаційного врегулювання питань захисту майнових прав власників та орендарів земельних ділянок.

Зокрема, пропонується внести зміни до ЗУ "Про нотаріат", "Про оренду землі", "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень":
— запровадження обов'язкової нотаріальної форми для договорів оренди земельних ділянок;
— удосконалення механізму пролонгації орендних відносин, що має забезпечити захист прав орендаря;
— встановлення можливості посвідчення договорів оренди землі поза межами нотаріального округу (у разі запровадження обов'язкової нотаріальної форми договору оренди). Також необхідно внести зміни до підзаконних нормативно-правових актів, які скасовують будь-які можливості для зловживань.

За результатами наради було обговорено створення Кабінетом Міністрів України на засіданні уряду (13.09.2017р.) Міжвідомчої комісії, яка слідкуватиме за випадками рейдерства та відповідно реагуватиме. До складу Комісії планується включити міністра юстиції, першого заступника міністра аграрної політики і продовольства, уповноважених представників Генеральної прокуратури України, Національної поліції України та депутатів-членів аграрного комітету. Після створення цієї Комісії планується проведення наради 15 вересня під головуванням Степана Кубіва.