друкувати


Хто за та проти відкриття ринку землі — дослідження

7 вересня 2017, 18:14

AgroPolit.com зібрав аргументи прихильників і противників відкриття ринку землі сільськогосподарського призначення. Про це йдеться в матеріалі видання «Противники та прихильники скасування земельного мораторію». 

Серед 32 опитаних — народні депутати, політологи, експерти з земельних відносин, вище керівництво Міністерства аграрної політики та директори великих агрохолдингів.  

Серед основних прихильників відкриття ринку землі с/г призначення — Президент, прем’єр-міністр, міністр аграрної політики та продовольства України, народні депутати й інші можновладці. Їхнім головним аргументом «за» є те, що ринок землі дасть новий поштовх економіці, а обмеження на першому етапі не дадуть розвиток неконтрольованим процесам.

 

Ми можемо створити модель ринку земель, яка дозволятиме лише фізичним особам – українцям між собою продавати землю, яка їм належить. І в цьому питанні поставити крапку. Тобто, жодних загроз не буде. Я не підтримаю земельної реформи, яка може бути використана або великими агрохолдингами, або, умовно, іноземцями, які могли б приїхати до України та скупити землю», — зазначив прем'єр-міністр України Володимир Гройсман.

Міністр аграрної політики та продовольства Тарас Кутовий наполягає на тому, що право володіти землею повинно бути виключно в українців.

Фермер володіє та користується землею, але, на жаль, не може нею розпоряджатися. Якщо фермер сьогодні власник, він повинен бути власником і в дійсності. Бо це актив, над яким він сьогодні працює і хоче залишити у спадок своїм нащадкам. Наразі ми маємо дві чіткі тези: можливість купувати пайову землю має бути тільки для українських громадян і тільки для фізичних осіб. Обсяг володіння повинен бути обмеженим, а ціна — не нижчою за нормативно-правову оцінку... Ми шукаємо компроміс, формулу, яка повинна працювати на благо аграріїв. Потрібно почати процес, коли зможемо працювати з правами на оренду...», — каже він.

Перший заступник аграрного міністра Максим Мартинюк:

Через мораторій ми недоотримуємо щорічно 3,3 мільярда доларів або 43 мільярди доларів загалом із 2004 року. Основний ризик запуску ринку — це швидка концентрація землі, обезземелення селян, ускладнення тих процесів на селі, котрі ми маємо зараз, але немає жодного ризику, який не можна нівелювати й запобігти йому».