друкувати


Наслідки медичної реформи для села — дослідження

7 вересня 2017, 12:27

Цього або наступного тижня парламент має розглянути у другому читанні законопроект про медичну реформу. AgroPolit.com провів дослідження щодо того, як будуть лікувати українців «реформовані» медичні установи.

Наразі триває протистояння між двома варіантами змін системи охорони здоров’я: авторства команди в.о. міністра охорони здоров’я Уляни Супрун та голови Комітету ВРУ з питань охорони здоров’я Ольги Богомолець.

За варіантом законопроекту від команди Уляни Супрун від 1 січня 2018 року кожен пацієнт зможе отримувати первинну медичну допомогу абсолютно безкоштовно в обраного ним сімейного лікаря. Пацієнт може обрати свого сімейного лікаря та укласти з ним декларацію і таким чином зареєструватися в електронній системі охорони здоров’я еHealth.

Можна укласти декларацію з сімейним лікарем у будь-який час, навіть під час першого візиту, коли вам знадобиться медична допомога. Базові аналізи будуть також безкоштовними в амбулаторії сімейного лікаря. Якщо сімейний лікар вимагатиме додаткові кошти під час лікування, ви зможете звернутися зі скаргою до Національної служби здоров’я, а також — замінити лікаря. Буде розширено перелік ліків, вартість яких за рецептом від сімейного лікаря відшкодовується державою повністю або частково за програмою «Доступні ліки».

Що зміниться для сімейного лікаря з 1 січня 2018 року?

Перехідний період на нову систему фінансування передбачено до 2020 року. За цей час середня ставка для сімейного лікаря за приписану людину у 2018 році має зрости до 370 грн. Лікар первинної ланки матиме окремий бюджет на аналізи для пацієнтів. Річний тариф за людину літнього віку (≥65 років) та малюка — удвічі більший за тариф на людину 25 років. Лікар первинної ланки може діяти в статусі фізичної особи-підприємця, ліцензійні умови спрощено. У такому випадку бюджет на підтримку пацієнтів піде напряму на його рахунок. Власний прибуток лікаря ефективної сімейної практики з 2000 пацієнтами в статусі фізичної особи-підприємця становитиме до 18 тис. грн, медсестри — до 12 тис. грн.

Законопроект від команди Супрун готувався для того, щоб у ручному режимі тримати державні гроші та гроші платників податків, щоб гроші давати тільки тим лікарням, яким вважають за потрібне. 80 млрд грн було цього року виділено на медицину, а наступного року — 160 млрд грн — і все це в ручному режимі, Це антиреформа, її допускати у жодному разі не можна», — наголошує в ексклюзивному коментарі виданню член комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я («Опозиційний блок») Тетяна Бахтеєва.

Опозиційний чи альтернативний законопроект від Ольги Богомолець пропонує передусім зберегти дію статті 49 Конституції України про безкоштовні медичні послуги для кожного українця. Щоб були кошти на реалізацію реформи, Богомолець пропонує зафіксувати частку від ВВП у бюджеті на охорону здоров'я на рівні не менше, ніж 6%. А також має бути страхова медицина.

На її думку, роботодавець заплатить страховий внесок за свого працівника (з видатків, а не прибутків), самозайнята особа заплатить за себе. Пенсіонерові, ветерану, сироті, людині з інвалідністю страховий внесок компенсує держава.

Більше про медичну реформу та її наслідки для села читайте у спецпроекті AgroPolit.com за посиланням.