друкувати


Уряд схвалив законопроект, який дозволяє об’єднаним територіальним громадам розпоряджатися своїми землями

6 вересня 2017, 15:21

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України розробило законопроект, яким об’єднаним територіальним громадам надається право розпоряджатися землями державної власності в межах своєї території. Про це повідомляється на «Урядовому порталі».

Віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко у ході засідання КМУ прокоментував норми cхваленого урядом законопроекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо управління земельними ресурсами в межах території ОТГ».

«Ми надаємо потужний ресурс і новий поштовх для розвитку територіальних громад. Право розпоряджатися землями державної власності, вирішувати питання забудови, визначати належну базу оподаткування дозволить залучати в ОТГ інвестиційні кошти під інфраструктурні проекти та ефективно ними управляти. Це — важливе рішення в рамках децентралізації і підсилення можливостей громад», — зазначив Геннадій Зубко.

Віце-прем’єр-міністр пояснив, що згаданий законопроект пропонує зміни до Земельного кодексу, законів «Про місцеве самоврядування в Україні» та «Про оренду землі», надаючи низку додаткових повноважень сільським, селищним, міським радам ОТГ.

Серед таких повноважень — право розпоряджатися землями державної власності, передачі таких ділянок у користування та власність громадян і юридичних осіб, зміну цільового призначення ділянок приватної власності, розташованих у території об’єднаних територіальних громад. Окрім того, законопроект визначає перелік земель державної власності, які не можуть передаватися у комунальну власність та визначає термін «територія територіальної громади».

Так, у держави залишаються повноваження з розпорядження стратегічно важливими земельними ділянками: