друкувати


Антирейдерська група при Кабміні працюватиме на постійній основі — офіційно

7 вересня 2017, 06:21

Міжвідомча робоча група, яка була створена на базі Кабінету Міністрів для оперативного реагування на спроби рейдерства в аграрному та в інших секторах економіки, працюватиме на постійній основі. Про це сьогодні під час виступу на засіданні парламентського аграрного комітету повідомив міністр юстиції Павло Петренко.

За його словами, важливим напрямком боротьби з рейдерськими захопленнями на місцях є робота антирейдерських аграрних штабів у регіонах, які були створені при облдержадміністраціях.

Петренко додав, що антирейдерські штаби, які працюють по всій країні під керівництвом очільників чи заступників облдержадміністрацій та за участю правоохоронців і представників органів юстиції, дають свій ефект.

Тільки за 2 тижні роботи штабів було порушено 5 кримінальних справ проти рейдерів та попереджено десятки рейдерських захоплень. Але цього замало. Мають бути вироки судів, щоб люди розуміли, чим може закінчитися для рейдерів їхня діяльність», — наголосив міністр юстиції.

Окрім цього, робота антирейдерських штабів дає можливість виокремити найбільш проблемні моменти та розробити законодавчі зміни, які ліквідують відповідні «схеми».

Найгострішим питанням на сьогодні є подвійна реєстрація договорів оренди. Це пов’язано з тим, що частина договорів укладалися за старим законодавством, яке діяло до 1 січня 2013 року, і реєструвалися в земельному кадастрі. А частина — зареєстровані за новим порядком у реєстрі нерухомості. Зараз на рівні законодавства державний реєстратор не має права вчинити реєстраційну дію без отримання інформації про ділянку з Держземгеокадастру. Ми плануємо ввести технічну норму, за якою реєстратор фізично не зможе завершити реєстрацію, якщо в реєстрі немає інформації з Держземгеокадастру», — заявив очільник Мін’юсту.

Він також поінформував, що нині триває робота над запуском послуги, яка дасть можливість власнику відслідковувати всі реєстраційні дії, які чиняться з його земельною ділянкою.

Власник і орендар зможуть через Інтернет замовити цю послугу. Якщо хтось зайде на профіль його земельної ділянки в реєстрі, він одразу ж отримає про це повідомлення і за потреби зможе зупинити реєстраційну дію», — підсумував Павло Петренко.