друкувати


Мін’юст за місяць зобов’яже реєстраторів оформляти договори оренди лише за «документального погодження» з Держгеокадастром

6 вересня 2017, 06:23

Міністерство юстиції України найближчим часом презентує низку ініціатив для зупинки рейдерства. Про це сьогодні під час засідання аграрного комітету розповів міністр юстиції України Павло Петренко, повідомляє кореспондент AgroPolit.com.

Нагадаємо, що оприлюднено деталі про склад новоствореної антирейдерської робочої групи при Мін’юсті. Від рейдерства сьогодні найбільше постраждали підприємства з Кіровоградської, Миколаївської, Полтавської, Вінницької, Дніпропетровської областей.

Петренко нагадав, що до 5 жовтня 2016 року не було жодної відповідальності за рейдерство. У 2000-х до 2013 року щороку в середньому було близько 3 тис. рейдерських справ. Завдяки антирейдерському закону (№5067), прийнятому минулого року, відповідальність за користування чужим майном становить 12 років, включно з реєстраторами.

Понад 60 нотаріусів вже покарано… Реєстратори, які вчиняють такі дії, як правило — співробітники міських і сільських громад. Ми ці повноваження віддали їм 1,5 року тому на місця. Це все роблять не реєстратори з Києва, які прилетіли на вертольоті у регіон і зареєстрували договори. Абсолютну більшість порушень вчиняють співробітники місцевих органів самоврядування», — говорить він.

На думку міністра, починати боротися з рейдерством потрібно у кілька способів.

Перше — проводили роз’яснювальну роботу серед фермерів, щоб вони не перекуповували чужі паї своїх колег. Це одна складова.

Друга стосується реєстраторів.

На рівні закону реєстратор не має право вчинити дію (перереєстрацію земділянки) без документа з Держгеокадастру. Якщо він це зробив (без відповідного документу. — Авт.), то він порушив закон і за це його можна карати. Закінчений злочин, відправляти у суд обвинувачуваний акт», — пояснює Петренко.