друкувати


Проблему експорту уркаїнського меду в ЄС вирішено — Держветфітослужба

16 березня 2016, 12:40

Питання експорту меду в країни Європейського Союзу врегульовано. Про це повідомляє Державна ветеринарна і фітосанітарна служба України (Держветфітослужба).

Згідно із законодавством Євросоюзу, країна, зацікавлена постачати продукцію в ЄС, повинна бути включена до переліку країн, з яких дозволено імпортувати живих тварин і продукти харчування тваринного походження.

Цей перелік Єврокомісія формує за результатами оцінки системи реформування контролю і з урахуванням виконання планів державного моніторингу. Згідно із законодавством України, що експортуються з країни харчові продукти повинні відповідати вимогам національного законодавства. Виняток - вимоги, встановлені країною-імпортером продуктів харчування, або вимоги, які встановлені в двосторонніх угодах.

Держветфітослужба зазначає, що при експорті харчових продуктів лабораторні дослідження здійснюються відповідно до встановлених країною призначення вимог на базі Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи або Державного науково-дослідного контрольного інституту ветеринарних препаратів та кормових добавок.

При цьому вимоги, передбачені Планом державного моніторингу залишків ветеринарних препаратів та забруднювачів у живих тваринах і необроблених харчових продуктах тваринного походження не враховуються. З метою здійснення арбітражних досліджень, такі дослідження можна буде проводити і в зарубіжних лабораторіях, акредитованих відповідно до ISO / IEC17025: 2005, пояснили у відомстві.

Нагадаємо, в січні цього року Україна тимчасово призупинила видачу сертифіката на експорт меду в країни-члени ЄС. Заборона була пов'язана нібито з виявленням протимікробних речовин бджолиному меді українського походження, який експортувався в Чеську Республіку. Тоді Держветфітослужба обіцяла встановити причини отримання чеською стороною позитивних результатів лабораторних досліджень українського меду.

У 2015 році Україна поставила 36,0 тис тонн меду на $ 84,3 млн на 30 країн світу, ставши лідером з його виробництва в Європі і третьою в світі. Також Україна відкрила 7 нових країн і відновила експорт ще в 4 країни. Найбільше українського меду експортується в Німеччину, США та Польщі.