друкувати


Аграрні підприємства можуть недоотримати бюджетні дотації

4 вересня 2017, 13:31

Некоректне нарахування бюджетної дотації в режимі «квазіакумуляції» ПДВ зумовило формування необґрунтованих переваг для окремих груп агровиробників. По це зазначив завідувач відділу фінансово-кредитної та податкової політики Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», к.е.н. Леонід Тулуш.

Він нагадав, що механізм «квазіакумуляції» ПДВ запроваджено як форму державної фінансової підтримки з 2017 року, спрямовану на компенсацію для галузей, орієнтованих переважно на внутрішній ринок, втрат від скасування спецрежиму справляння ПДВ.

«Дія механізму «квазіакумуляції» ПДВ поширюється на аграрні підприємства, які займаються пріоритетними з точки зору держави видами сільгоспдіяльності — тваринництвом, вирощуванням овочів, винограду, фруктів, ягід, цукрового буряку», — уточнив експерт.

І, як наслідок, розподіл бюджетних дотацій буде необ’єктивним — порушується планова розбивка помісячних обсягів фінансування, сформована на початку бюджетного року, поінформував науковець.

За словами Тулуша, специфіка механізму «квазіакумуляції» полягає у повній сплаті суми ПДВ, згенерованого дотаційними видами діяльності, до бюджету із наступним поверненням її частини у вигляді бюджетної дотації в автоматичному режимі за спеціальним порядком.

При цьому, відповідно до положень пунктів 10 та 11 Порядку розподілу бюджетної дотації для розвитку сільськогосподарських товаровиробників та стимулювання виробництва сільськогосподарської продукції у 2017 році, затвердженого постановою КМУ від 08.02.2017 №83, при визначенні суми бюджетної дотації, виплачуваної в режимі «квазіакумуляції» ПДВ, розраховується так званий «коефіцієнт пропорційності». Він визначається, зауважив науковець, як відношення загальної суми сплаченого сільгосппідприємствами спецПДВ, генерованого дотаційними видами сільгоспдіяльності (окремо за птахівничими підприємствами, окремо — за іншими сільгосппідприємствами) — до суми виділених на відповідний період бюджетних асигнувань із врахуванням залишків асигнувань попереднього

Враховуючи те, що у серпні виплачувалась дотація — фактично, поверталася частина сплаченого ПДВ, згенерованого дотаційними видами діяльності, — за червень, то й база для співставлення відповідних сум повинна була братися станом на початок червня. Сукупно обсяг відшкодованого ПДВ мав би скласти 1046,9 млн грн, тобто 26,2% передбаченої на рік суми у 4 млрд грн», — зауважив експерт.

Фактично, станом на серпень 2017 року, за результатами п’яти виплат (за лютий—червень) уже витрачено 1914,7 млн грн або майже половину (47,9%) річного фонду бюджетних дотацій, розповів експерт.

Але ж попереду заплановано ще шість виплат (за липень—грудень), на які, згідно із плановим помісячним річним розподілом, припадає майже три чверті від річного обсягу фінансування. За наявного підходу до нарахування бюджетних дотацій джерело для фінансування необхідних сум за листопад—грудень буде відсутнє», — підсумував Леонід Тулуш.