друкувати


В Україні налічується близько 11 тисяч рад різного рівня

4 вересня 2017, 07:33

В Україні сьогодні налічується близько 11 тис. рад різного рівня, з яких сільських і селищних рад — близько 10 тисяч. Про це повідомив голова громадського руху «Кріпак» Богдан Балагура в ексклюзивному інтерв’ю AgroPolit.com.

За його словами, у голосуванні на останніх всеукраїнських місцевих виборах взяли участь 13,5 мільйона громадян.

«Тобто, можна сказати, що ці ради сумарно представляють половину виборців України,  які мали тоді голосувати! В сільських, міських, районних і селищних радах працюють сотні тисяч людей. Їх, зокрема, торкнеться питання продажу с/г землі, бо більшість — жителі сільської місцевості. У нас сільських і селищних рад близько 10 тисяч», — розповів Балагура, коментуючи проміжні результати опитування місцевих рад по всій Україні щодо питання зняття земельного мораторію і відкриття ринку землі.

На його думку, нині в Україні хочуть вирішити земельне питання руками тих, хто навіть пилу землі не нюхав у полях і не бував у селі.

Вони не розуміють проблематику ринку землі, а лише знають, що на цьому можна заробити кошти. Крім того, особисто мені як жителю села важливо знати, що буде з ним, коли відкриється ринок. Холдинги вже сьогодні зібрали в руках по сотні тисяч га землі. Я не маю нічого проти, якщо вона ними ефективно використовується і в селах ці компанії розвивають соціальну інфраструктуру. Але, як правило, більшість власників цих холдингів живуть у містах, а то й за кордоном. Вони приїжджають у села, в кращому випадку, у період жнив, роблять селфі, оцінюють якість врожаю (не завжди розуміючи при цьому, як це все досягається). Їхнє завдання як бізнесменів — виручити кошти. Водночас, вирощуванням продукції займаються технологи та інші наймані працівники,  які живуть у селі», — пояснив голова ГО.

І підсумував, що саме з вищевказаних причин потрібно проводити опитування серед рад усіх рівнів та цікавитися більше думкою людей, які працюють на землі.