друкувати


Знайдено механізм виявлення думки сільських жителів щодо земельного мораторію

3 вересня 2017, 07:34

Представники громадського руху (ГО) «Кріпак» ініціювали всеукраїнське опитування місцевих рад щодо доцільності зняття мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення. Про це в ексклюзивному інтерв’ю AgroPolit.com розповів заступник громадського руху «Кріпак» Євген Черняк.

Нагадаємо, що проект «Земля: голос громад» стартував у травні 2017 року.  Повні результати дослідження очікуються орієнтовно наприкінці жовтня.

Наразі озвучено проміжні результати земельного міні-референдуму. За цими даними, жодна з місцевих рад не підтримує скасування мораторію.

Черняк розповів про механізм проведення опитування.

Ми хочемо зрозуміти, чого хоче кожен українець. Розсилаючи звернення у раду будь-якого рівня, ми ставимо відповідне запитання: «Яка ваша позиція із приводу мораторію?». Вони мають  визначитися і дати один із 4-х варіантів відповіді (проти відкриття ринку, розглядаємо це питання, не хочемо розглядати та за зняття мораторію)», — розповів він.

За словами заступника голови, запити подаються електронною поштою, поштовим листом чи факсом.

Наш проект складається з двох етапів.  Перший — направлення запитів у міські, обласні та районні ради. Такі листи вже отримали 23 обласні, 452 — районні та  77 — рад міст обласного значення. Другий етап — листи у сільські та селищні ради. Вже розіслано 1614 запитів. Опрацювання результатів другого етапу відбувається паралельно з першим. Дані постійно оновлюються», — підсумував Євген Черняк.