друкувати


Озвучено проміжні результати земельного міні-референдуму: жодна з місцевих рад не підтримує скасування мораторію

1 вересня 2017, 10:46

Громадський рух ( ГР) «Кріпак» підраховує проміжні результати опитування місцевих рад по всій Україні щодо питання зняття земельного мораторію  і відкриття ринку землі. Про це в ексклюзивному інтерв’ю AgroPolit.com розповіли голова громадського руху «Кріпак» Богдан Балагура та його заступник Євген Черняк.

Нагадаємо, що Всеукраїнське опитування місцевих рад щодо доцільності зняття мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення стартувало  у травні 2017 року в рамках проекту «Земля: голос громад». Повні результати дослідження очікуються орієнтовно в кінці жовтня.

Заступник голови ГР «Кріпак» Євген Черняк розповів деталі проведення опитування. За його словами, проект складається з двох етапів.  Перший –  направлення запитів у міські, обласні та районні ради. Другий – листи у сільські та селищні ради.

Наразі ГО «Кріпак» відправлено 2166 листів електронною поштою, а близько 300 — звичайними листами. Їх вже отримали отримали 23 обласні, 452 – районні та  77 ‒ рад міст обласного значення. Також розіслано 1614 запитів у сільські та селищні ради. Опрацювання результатів другого етапу відбувається паралельно з першим. Опитування проводиться за власний кошт ГР.

Ми отримали майже 70% (403 відповідей з міських, обласних та районних рад, які розіслали). Поступово надходять і з сільських та селищних - вже є 181. Дані оновлюються постійно. Загалом ми обробили 584 рішення (дані за ними нанесені на публічну карту). Проміжні резельтати дослідження виглядають так: 256 рад відповіли, що не підтримують скасування земельного мораторію! Ще 187 — пообіцяли розглянути це питання, а 141 — не визначились. Тобто, жодна з 584 рад, рішення яких ми опрацювали, не підтримала ідею зняття земельного мораторію в Україні!», -  пояснює Балагура.

Як  пояснив Євген  черняк, запити направляються від Громадського руху «Кріпак» до ради певного рівня трьома способами: електронною поштою, поштовим листом чи факсом.

У депутатів ради є два варіанти поводження з нашим запитом, виходячи з двох законів – «Про доступ до публічної інформації» та «Про звернення громадян». У нашому запиті ми посилаємося саме на них. Якщо питання, порушене у зверненні, вже розглядалося, то  відповідь за ним мають надіслати через 5 днів після отримання. Якщо не розглядають, то воно йде у статусі звернення громадян  у спеціальну комісію і тоді відповідь надходить орієнтовно за місяць. Важливий момент: у будь-якому разі виборці можуть прийти на сесію чи в сільську раду й заявити про свою позицію з  даного питання, і їхню думку повинні фіксувати. Це не якесь соціологічне, нікому не зрозуміле опитування. Розгляд наших звернень протоколюється, фіксується, документально закріплюється. Отримані дані ми аналізуємо й наносимо на спеціальну карту, яка, до речі, доступна кожному в режимі online абсолютно безкоштовно», -  підсумував він.

Далі детальна графіка з відповідями рад різних рівнів у тексті інтерв'ю.