друкувати


В Європі стрімко зростають ціни на вершкове масло

2 вересня 2017, 09:35

Оптові ціни на вершкове масло в Європі виросли майже вдвічі через різке зростання світового попиту, роздрібні покупці теж платять більше, бо у порівнянні з минулим роком роздрібні ціни в червні підскочили майже на 20%. Про це повідомляє MilkUA.info.

Існує кілька факторів, що обумовили стрімке зростання цін.

Споживання вершкового масла нині на підйомі завдяки зростанню попиту з боку низки країн, включно із Китаєм.

Крім того, покупці знову стали купувати молочну продукцію після того, як було виражено сумніви у взаємозв'язку споживання масла та хвороб серця. Тим часом виробництво масла в Європі скоротилося.

Світове споживання вершкового масла відновлюється після декількох років спаду, коли споживачі відмовилися від вершкового масла на користь маргарину та інших замінників.

За даними Міністерства сільського господарства США, середньостатистичний європеєць споживав 8,4 фунта (3,81 кілограма) вершкового масла в 2015 році, у порівнянні з 7,9 фунта (3,58 кілограма) в 2010 році. Середньостатистичний американець споживав 5,6 фунта (2,54 кілограма) вершкового масла в 2015 році, у порівнянні з 4,9 фунта (2,22 кілограма) в 2010 році.

Водночас у Китаї попит на молочну продукцію зростає. Мінсільгосп США прогнозує, що імпорт молока в Китай зросте на 38% в цьому році, при цьому майже вся молочна продукція експортується в Китай з ЄС і Нової Зеландії. Мінсільгосп США прогнозує, що світове споживання масла зросте в цьому році ще на 3%.