друкувати


Чи вигідно одноосібникам об’єднуватися в кооперативи?

31 серпня 2017, 09:33

Об’єднання в кооперативи фермерських господарств за належної організації приводить до економічного зростання та розвитку виробництва. Чи буде діяти модель кооперації одноосібних фермерських господарств в Україні — розповіла голова спілки «Інноваційне фермерство і кооперація» Ірина Кухтіна в ексклюзивному бліц-інтерв’ю AgroPolit.com.

Нагадаємо, що раніше експерти висловили думку про те, що економічно успішна кооперація має починатися з великих інвестицій.

За її словами, теоретично можливий варіант того, що одноосібники, які мають до 30 голів, згуртуються для полегшення ведення господарства. Але на практиці така модель навряд чи буде ефективною.

На практиці постає питання: хто цим всім буде керувати. Буде стояти 3 корови баби Віри, 4 корови ще чиїсь. Якщо померла корова, то хто винен? Згуртовані ферми на практиці не працюють», — пояснює голова спілки.

На її думку, економічно вигідна кооперація потрібно лише там, де виробники планують вкладати великі інвестиції в розвиток і переробку.

Усе потрібно робити «з головою», враховувати ризики. Не просто створювати кооперативи, бо це модно. Слід розуміти, яку вигоду вони принесуть», — підсумовує Ірина Кухтіна.