друкувати


Коли запрацює зона вільної торгівлі з Ізраїлем

31 серпня 2017, 08:27

Уряд поставив завдання завершити процес ратифікації зони вільної торгівлі з Ізраїлем до кінця поточного року. Про це розповіла заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України — торговий представник України Наталія Микольська в ефірі «5 каналу».

Нагадаємо, що Ізраїль має певні умови до експорту української сільськогосподарської продукції. Зокрема, готовий погодитися на те, щоб не включати таку продукцію в угоду про зону вільної торгівлі з Україною.

За словами Микольської, всі з українського боку розуміють, що угоду буде підписано тоді, коли Україна отримає всі вигідні умови.

Саме підписання не є кінцевою метою. Переговори не будуть завершені лише «для галочки». Тому ми наразі просто працюємо інтенсивніше і маємо надію, що компромісу буде досягнуто до кінця року», — уточнила вона.

І уточнила, що після завершення переговорів буде доволі прозаїчний момент — юридична вичитка угоди та всіх нюансів. Потім угоду потрібно буде перекласти і лише після цього відбудеться підписання і процедура ратифікації.

Переговори не йдуть складно. Ізраїль ‒ країна, яка достатньо залежна від імпорту. Але зазначу, що для української сировинної с/г продукції Ізраїль не є преміальним ринком, оскільки ціни там не найвищі. Все, що стосується переробної продукції, то Україна має інтерес до поставки. Але потрібно пам’ятати, що у Ізраїлю є вимога кошерності. І вона ускладнює процес виходу в великі маркети. Наразі ми працюємо над тим, щоб українські підприємства, які мають або можуть отримати сертифікат кошерності, були перспективними», — підсумувала Наталія Микольська.