друкувати


Андрій Радченко: Аграрний фонд закупив у заводів Ostchem 208 тис. т добрив

30 серпня 2017, 08:27

ПАТ «Аграрний фонд» закупив у заводів групи компаній Ostchem 208 тис. т мінеральних добрив. Про це в ексклюзивному інтерв’ю AgroPolit.com розповів керівник Аграрного фонду (АФ) Андрій Радченко.

Нагадаємо, що навесні аграрії зіткнулися з дефіцитом і фактично опинилися в умовах ресурсної блокади через зупинку заводів Ostchem, на які припадає 80% внутрішнього виробництва мінеральних добрив. У травні криза посилилася через рекордно несприятливі погодні умови — аномальне зниження температури. Все це відбувалося на тлі низьких світових цін на зерно, які не дали можливості сільгосптоваровиробникам залучити достатньо коштів.

Стабілізатором ситуації виступив ПАТ «Аграрний фонд», який самотужки зумів перезапустити хімічну галузь, виділивши 1 млрд грн на закупівлю міндобрив у заводів групи Ostchem.

З огляду на оптимізацію логістики та ритмічність поставок, надходження закупленої партії розраховано на три місяці. Але де-факто зараз поставлено уже 208 тис. т добрив, що еквівалентно 1,048 млрд грн. Це аміачна селітра, карбамід, карбамідо-аміачна суміш і аміачно-вапняні добрива», — пояснив Андрій Радченко.

За його словами, тепер основне завдання Аграрного фонду забезпечити мінеральними добривами агровиробників.

Ми зацікавлені в тому, щоб продукція надійшла до кінцевого споживача, а не до перекупників. Отже, насамперед ми пропонуватимемо добрива учасникам наших форвардних програм. Під час розрахунків з агровиробниками ми будемо пропонувати їм товарну складову, а вони вже самі зможуть вирішувати – брати їм гроші чи гроші плюс добрива», – розповідає керівник Аграрного фонду Андрій Радченко.

Він також уточнив, що рішення про закупівлю міндобрив попередньо погоджене з керівництвом уряду.

Оскільки зупинка хімічних підприємств була загальнонаціональною проблемою, то й їхня доля вирішувалася на рівні Кабінету Міністрів. І наші дії були повністю узгоджені з Міністерством аграрної політики та продовольства й Міністерством економічного розвитку і торгівлі», — пояснив він.

Анатолій Радченко наголосив, що Аграрний фонд був єдиною компанією, який погодився взяти участь у порятунку хімпідприємств.

Власне, ми були єдині. Ми не філантропи. Але Аграрний фонд авансує декілька тисяч агровиробників і ми зацікавлені в їхній стабільній роботі», – тому й пішли на цей крок, отримавши згоду від керівництва Кабміну.

Погодитися на такий крок, за словами Радченка, компанію змусило розуміння того, що без оперативного вирішення проблеми дефіциту добрив, агросектор (а відтак — і майбутній врожай) опинився б під ударом.

Не буде в аграріїв міндобрив — не буде врожаю, і нам нічого буде закуповувати. В результаті, ми акумулювали близько 1 млрд грн, котрі й спрямували на купівлю міндобрив, з яких близько 750 млн грн — це кошти, які були залучені Аграрним фондом у межах кредитної лінії від державного «Укргазбанку», а решта — вільні кошти Товариства», — деталізував керівник Аграрного фонду.