друкувати


Тимчасові торгові преференції для України набудуть чинності у вересні

29 серпня 2017, 14:38

Рада ЄС ухвалила низку тимчасових автономних торгових заходів на користь України, вони повинні вступити в силу у вересні та будуть застосовуватися протягом трьох років. Про це повідомляє прес-служба ЮК «Алексєєв, Боярчуков і партнери».

«Положення спрямовані на поліпшення доступу українських експортерів на ринок ЄС і приймаються з метою підтримки України, яка переживає складну економічну ситуацію, а також для заохочення за зусилля, докладені до проведення економічної реформи», — розповідає старший юрист ЮК «Алексєєв, Боярчуков і партнери» Інна Рудник.

За її словами, тимчасові торгові преференції є доповненням до положень про торгівлю, введеним у відповідності з угодою про асоціацію України з ЄС від 2014 року.

Преференції включають в себе тимчасові (на 3 роки) додаткові річні імпортні квоти за нульовим тарифом на наступні сільськогосподарські продукти: природний мед — 2500 тонн; оброблені томати — 3000 тонн, виноградний сік — 500 тонн; овес — 4000 тонн; пшениця — 65 000 тон; кукурудза — 625 000 тонн; ячмінь — 325 000 тон; крупи та гранули деяких зернових — 7800 тонн», — уточнює вона.

За словами старшого юриста ЮК «Алексєєв, Боярчуков і партнери», для використання цих квот, як і раніше, виробникам необхідно відповідати вимогам, пов'язаними з сертифікацією продукції та приведенням її у відповідність до технічних, санітарних та фітосанітарних регламентами Європейського Союзу.

Квоти надаються залежно від типу товару або за принципом FIFO (first in, first out), тобто в порядку живої черги товарів на митниці, чи за принципом ліцензування, коли за запитом імпортера видається ліцензія на експорт продуктів у певній кількості. Окрім того, згідно із тимчасовим торгівельних преференцій, повністю виключаються на 3 роки імпортні мита на такі промислові товари, як добрива, барвники, пігменти та інші фарбувальні речовини, взуття, мідь, алюміній, а також обладнання для телебачення й звукозапису», — констатує Рудник.

Юрист наголошує, що такі заходи будуть допускатися в разі дотримання Україною принципів Угоди про асоціацію, а саме: повага прав людини і основних свобод, принципу верховенства права, а також постійних зусиль у боротьбі з корупцією та незаконною діяльністю.

Преференції, насамперед, є підтримкою малому й середньому бізнесу, представникам агропромислового сектору та повинні бути стимулом для подальшого розвитку торговельних взаємин між українськими та європейськими товаровиробниками, споживачами», — резюмує старший юрист ЮК «Алексєєв, Боярчуков і партнери» Інна Рудник.