друкувати


В Україні незаконно вирощується зерно на держземлі — АФЗУ

15 березня 2016, 15:38

На 10 млн га землі сільськогосподарського призначення, якими розпоряджається держава, незаконно вирощується зерно, а прибуток від його продажу надходить чиновникам. Про це повідомив заступник генерального директора Асоціації фермерів і приватних землевласників України Михайло Данкевич.

За його словами, держава розпоряджається не витребувані паями, землями, які належать до аграрних академій та НДІ, яких в сукупності налічується близько 10 млн га.

На папері ці землі пустують, але по факту — досить інтенсивно обробляються і використовуються без сплати відповідного податку, оренди і т.д.

«Вони не стоять порожні, вони не заросли бур'янами, на них вирощується зерно, і на цьому заробляють гроші великі. До цього мають відношення керівництво району, Держкомзему. Збирають зерно, продають, кладуть до себе в кишеню готівку. Вони не зацікавлені в тому, щоб дати ці землі фермерам, щоб з них платилися податки», — зазначив Данкевич.

Нагадаємо, згідно з планом дій уряду на 2016 рік, Кабінет міністрів України планує почати продаж земель сільськогосподарського призначення державної власності з 1 січня 2017 року.

На першому етапі (з 1 січня 2017) планується продаж земель сільськогосподарського призначення державної власності, на другому (з 1 січня 2019) — приватної власності.

Раніше, в листопада 2015 годаВерховная Радапродліламораторійна продажу землі сільськогосподарського призначення до кінця 2016 року.