друкувати


В Україні з’явиться Плодоовочева асоціація

28 серпня 2017, 11:28

Ініціативна група працює над створенням Плодоовочевої асоціації України. Про це повідомив економіст департаменту технічного співробітництва продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак на своїй сторінці у Facebook.

За його словами, перші установчі збори в поєднанні з великою галузевою подією планується організувати у перших числах листопада.

Економіст зазначив, що основне завдання асоціації полягатиме в створенні конкурентної плодоовочевої галузі, котра буде постійно нарощувати ефективність, якість, експорт та обсяги виробництва, та експортувати не тільки продукти, а й знання.

На меті також — змінити законодавство, що є важливим для галузі.

Створення прозорої процедури реєстрації ЗЗР, відміна застарілих «нітратних» норм, створення зрозумілих правил найму сезонних працівників, створення прозорого кооперативного законодавства, що дозволить професійним виробникам кооперуватися, та багато іншого», — розповів Ярмак.

Він додав, що багато законодавчих змін для галузі й зараз «просуваються» за рахунок коштів асоціацій з інших галузей.

Підтримка експорту овочів та фруктів. У нас величезний потенціал експорту — кажу це як людина, котра присвятила 15 років плодоовочевій галузі, працюючи в різних країнах. Потрібно лише систематизувати роботу в цьому напрямку. Буду радий ділитися знаннями та досвідом, звичайно, якщо керівництво асоціації захоче та буде в змозі його сприймати», — зазначив експерт.

За його інформацією, в молочній галузі, де 99% йшло до РФ та її сателітів, ФАО вдалося докорінно змінити ситуацію всього протягом 3—4 років.

Накопичення та розповсюдження знань і передового досвіду. Зараз садівники та овочівники поодинці знаходять час, щоб поїхати і десь щось побачити, запрошують дорогих експертів, які не завжди говорять всю правду, бо хочуть повернутися. Це хаотичний процес, який асоціація зможе систематизувати. Ми можемо й повинні не лише вийти на ефективні показники продуктивності та якості, а й експортувати ці знання. А з часом, можливо, й елементи технологій, виробництво яких можна організувати в Україні», — відзначив ще одну перевагу Ярмак.

Також він наголосив, що створення асоціації сприятиме залученню інвестицій в галузь.

Садівники, овочівники, тепличники України не є конкурентами між собою — їхніми конкурентами є постачальники з інших країн, як на ринку України, так і на ринках ЄС, Близького Сходу тощо. Нам потрібні розумні інвестиції, збільшення обсягів розумного та ефективного виробництва та експорту. «Розумного», значить такого, що має перспективу», — пояснив фахівець.

За його словами, потрібно розвивати ефективну співпрацю торгівлі та фермерів, підвищити прозорість як оптового, так і роздрібного ринків.

Кооперація не має стосунку безпосередньо до асоціації, але вона може стати каталізатором кооперативної переробки та експорту. Це реально й можливо — доведено досвідом інших галузей», — підсумував Андрій Ярмак.