друкувати


Чому курятина в Україні б'є цінові рекорди?

28 серпня 2017, 10:32

Українці, які після різкого подорожчання свинини й яловичини могли дозволити собі хіба що традиційно більш дешеву курку, тепер потрапили під новий ціновий удар. Про це повідомляє «Страна».

М'ясо вже рекордно подорожчало, а з вересня продавці знову готуються переписувати цінники.

За останні дні тушка курки злетіла в ціні відразу на 1,2 грн/кг, до 52,95 грн/кг, а вартість філе перевищила 80 грн/кг.

З початку ж року, за даними Держстату, курятина подорожчала майже на 30%. Так, у січні 2017 р. м'ясо птиці у вітчизняному роздробі можна було купити по 42 грн/кг.

Ще кілька місяців тому м'ясо птиці в Україні було найдешевшим серед країн Східної Європи. Але, як показує наше останнє дослідження, зараз ми чи не на перших місцях за ціною за всіма видами курятини — від тушки до крилець», — розповів голова Асоціації постачальників роздрібних мереж Олексій Дорошенко.

І попередив: цінові перегони на м'ясному ринку тільки починаються. У найближчі місяці продавці перепишуть цінники ще не раз. Причому, подорожчає не тільки курятина, а й свинина з яловичиною.

Видання вирішило дізнатися, чому ж м'ясо курки в нашій країні стає "золотим".

Якщо зростання цін на яловичину та свинину експерти списують на скорочення поголів'я великої рогатої худоби і масовий мор тварин через АЧС, то у випадку з птахом цим аргументом не прикриєшся.

Самі птахівники пояснюють цінову гонку підвищенням собівартості виробництва курятини. Зростання мінімальної зарплати, підвищення тарифів на енергоносії та подорожчання кормів, нібито, не залишили птахофабрикам вибору.

Втім, Олексій Дорошенко вважає цей аргумент сумнівним.

Зерно, яким годують птицю, за останній рік подорожчало на 3—4%, а м'ясо, чомусь, — відразу на 30%. І це при тому, що птахівники ще й отримали рекордну державну дотацію: їм дісталося більше половини всіх грошей, які заклали в бюджеті на програму по тваринництву. У минулому році такого фінансування не було і в думках, а ціни так сильно не росли», — дивується Дорошенко.

Нагадаємо, з січня по червень 2017 з державного бюджету на компенсацію аграрним підприємствам виділили 1,9 млрд грн.

Ці гроші цілком могли б дозволити птахівникам утримати ціни за рахунок власної маржі. Адже практично всі великі компанії — прибуткові», — говорить Дорошенко.

Його слова підтверджують дані Лондонської фондової біржі, згідно з якими, «Миронівський хлібопродукт», котрий є найбільшим виробником курятини в нашій країні, за перше півріччя цього року збільшив чистий прибуток на 89%, до $210 млн. Виручка компанії за цей же час зросла на 24%, до $600 млн.

Дорошенко відкрито каже про те, що ціни на курятину завищують монополісти.

Тільки чомусь АМКУ цього не бачить. Можливо, років через два надасть суспільству свої висновки про змову в цій галузі, а може, й не знайде в рекордних цінниках жодного криміналу», — іронізує експерт.

За його словами, держава сама розв'язала руки великим виробникам, скасувавши в минулому році контроль за соціально значущими товарами, зокрема, і м'ясом.

Нагадаємо: Кабмін вирішив не моніторити ціни на їжу спочатку в якості експерименту, розраховуючи, що «ринок сам усе розставить на свої місця», а потім — і на постійній основі.

Плюс — динамічно зростає експорт м'яса птиці. За перше півріччя цього року Україна поставила на зовнішні ринки 147,7 тис. т, що на 42% більше, ніж за аналогічний період 2016-го. З огляду на те, що загальне виробництво м'яса птиці за півроку склало близько 590 тис. т, виходить, що іноземним покупцям дісталася чверть всієї нашої курятини. А оскільки в цьому році Україна домовилася з ЄС про відновлення поставок курятини (їх призупиняли через пташиний грип), за підсумками сезону цифри будуть ще більш вражаючими.

Голова Союзу птахівників України Сергій Карпенко вже попередив, що у вересні можливе чергове подорожчання м'яса птиці та яєць.