друкувати


Які кораблі не зможуть заходити в Азовське море після будівництва Керченського мосту

22 серпня 2017, 18:29

Через будівництво Керченського мосту будуть обмежені габарити суден, здатних заходити в Азовське море. Про це повідомляє газета «Дело».

Нагадаємо, що наразі продовжено обмеження на судноплавство в Керченській протоці до 5 жовтня 2017 року.

У Міністерстві України з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб (МінВОТ) нагадали, що Російська Федерація встановлює обмеження для проходження суден через Керченську протоку всупереч Конвенції ООН з морського права.

Згідно з даними Міністерства, висота арки буде мати обмеження в 33 метри над рівнем моря.

Крім того, якщо раніше прохід Керченською протокою був дозволений суднам завдовжки до 200 метрів, то тепер Російська Федерація заявляє про обмеження дозволеної довжини в 160 метрів», — підкреслюють у прес-службі відомства.

За їхніми даними, таким вимогам не відповідають щонайменше 144 судна, які заходили в Маріупольський морський торговельний порт протягом минулого року, що становить 23% від загальної кількості. На ці судна довелося 43% вантажоперевалки порту.

Встановлені обмеження призведуть до того, що в Маріупольський МТП зможуть заходити тільки кораблі з порівняно меншою повною вантажопідйомністю (10 тис. тонн).

Це буде впливати на його конкурентоспроможність, адже такими суднами можна перевозити вантажі в межах Чорного й Середземного морів. На інші континенти — в Азію, Африку та американські країни перевезення здійснюється суднами океанських класів, оскільки більше за розміром судно дозволяє зменшити вартість морського перевезення в розрахунку на одну тонну вантажу.