друкувати


Україна посідає 5-е місце в Європі за рівнем виробництва плодоовочевої та ягідної продукції

28 серпня 2017, 08:32

Україна посідає п’яте місце в Європі за рівнем виробництва плодоовочевої та ягідної продукції та є одинадцятою з 45 країн Європи за органічним землеробством. Про це йдеться у звіті Міністерства торгівлі США про плодоовочеву галузь України.

Документ складено на основі дослідження ринку в Україні, проведеного Комерційною службою США.

У ньому вказано, що завдяки сприятливим кліматичним умовам та родючим чорноземам Україна могла б стати величезною експортною базою фруктів та овочів.

«Українські компанії усвідомлюють, що вони можуть стати світовими лідерами виробництва й переробки плодоовочевої продукції», — зазначається в документі.

У 2016 році сукупний обсяг органічного виробництва в Україні оцінювався на рівні $22 млн (на 17% більше, ніж у 2015 році). При цьому безліч факторів, зокрема середня окупність інвестицій на рівні приблизно 300%, роблять органічне землеробство одним із найпривабливіших напрямів для інвестицій в Україну, йдеться у звіті.

Єдиним найважливішим фактором, який мотивує виробників і переробників овочів та фруктів до змін, є повна переорієнтація торговельних відносин України. Впродовж останніх двох років Україна переорієнтувала експорт більшості фруктів і овочів з Росії до Європейського Союзу, Південної Азії та Південної Африки. Така переорієнтація зі Сходу на Захід вимагає від українських компаній дотримання більш високих стандартів виробництва, що, у свою чергу, потребує пошуку кращих засобів та ресурсів виробництва», — йдеться у звіті Мінторгу США.