друкувати


Частка садівництва в агарному ВПП становить лише 3,3% — офіційно

23 серпня 2017, 09:37

Виробництво продукції садівництва в Україні формує незначну частку аграрного  ВВП. Про це йдеться в матеріалі «Операція-реанімація: як не втратити садівничу галузь України?» та інфографіці «Садівництво України в цифрах (1995-2015 рр.)» від Kurkul.com.

Нагадаємо, нещодавно народний депутат Валентин Дідич запропонував повернути 1,5% збір на підтримку галузі та запровадити електронний реєстр отримувачів бюджетних дотацій, що допоможе, на його думку, відродити  садівництво.                                 

«За останні п’ять років з усієї виробленої сільськогосподарської продукції на плоди, ягоди та виноград припадає в середньому 3,3% від аграрного ВВП. В середньому щороку в Україні вироблялося плодів, ягід та винограду на суму близько 8 млрд гривень», — уточнили виданню в Міністерстві аграрної політики та продовольства України.

У спецпроекті сказано, що зростання виробництва плодів та ягід із 2007 року забезпечується за рахунок вступу в плодоношення садів, закладених ще 20—30 років тому.

Загалом же останні 20 років площі насаджень під такі культури скоротилися майже утричі — з 636,9 тис. га у 1995 році до 196,7 тис. га в 2016-му. У товарній структурі виробництва найбільші обсяги припадають на яблука, груші, сливи, вишні та горіхи. 2015 року загальна частка цієї продукції перевищила 85% від загального виробництва. При цьому найбільш продуктивними регіонами з виробництва фруктів в Україні є Вінницька, Хмельницька, Чернівецька, Дніпропетровська та Закарпатська області», - сказано  у матеріалі», — говориться у тексті. 

Kurkul.com пише, що держава обіцяє посилити опіку над садівництвом. Зокрема, у «Концепції розвитку фермерських господарств та сільськогосподарської кооперації на 2018—2020 роки» сказано, що бюджет щорічно виділятиме 1 млрд грн на розвиток «депресивних» галузей сектору АПК, серед них, зокрема, й промислове садівництво.

Також Мінагрополітики спільно із Асоціацією «Укрсадпром» підготували проект Концепції розвитку галузі садівництва в Україна на період до 2025 року. Документ передбачає вирішення низки проблем, серед яких — зміна законодавчої бази, технологічного забезпечення підприємств, розвиток галузевої кооперації. В цілому загальні потреби інвестицій у галузь садівництва оцінюються в 40—45 млрд гривень», — сказано  у статті.