друкувати


За 10—15 років в Україні можуть з’явитися зернові порти — точка зору

28 серпня 2017, 09:07

У довгостроковій перспективі в Україні частина морських портів може перепрофілюватися на роботу виключно з зерновими. Такий розвиток подій реальний, повідомив в ексклюзивному інтерв’ю AgroPolit.com, керівник Адміністрації морських портів України (АМПУ) Райвіс Вецкаганс. Наразі доцільність впровадження такої ідеї  вивчається Адміністрацією разом з іншими учасниками ринку.

Нагадаємо, що сьогодні на різних стадіях в Україні є 36 проектів будівництва зернових терміналів, з яких 10—12 реалізуються. Їхня потужність — 100 млн т. Хоча перевалка зерновими зростає (+20% проросту за рік), однак її  вартість зменшується.

«Я за те, щоб були великі потужності терміналів у портах, і щоб ринок був контрольованим. Розвиток повинен бути більш планованим і централізованим», — відповів він, коментуючи питання про запровадження специфікації терміналів. У такому разі, за його словами,  основними з перевалки зерна можуть стати  такі порти: «Южний», Миколаївський, «Чорноморськ» і Одеський.

Наразі, за словами Райвіса Вецкаганса, така пропозиція вивчається, щоб потім включити її  у Стратегію розвитку портів України до 2038 року.

Разом із залізницею зараз оцінюємо цю можливість. Також спілкуємося з бізнесом, щоб визначити ключові напрямки. Ми повинні закласти в основу розвиток сільського господарства і спитати себе: як зерно буде доставлятися до наших портів, яка буде пропускна здатність? Не варто забувати при цьому про логістику зерна внутрішніми водними шляхами — зараз аналізуємо пропускну здатність наших річок», — розповідає  він.

Питанням специфікації портів цікавиться і «Укрзалізниця».

Залізниця запитує у нас: «А ви не можете направити вантажопотоки в інші порти?». Та є інвестор, який вклав гроші в порт, є власник вантажу. Це логіка відносин, ми повинні її дотримуватися і повинні забезпечити певні державні гарантії для бізнесу — як мінімум, чітку роботу всієї інфраструктури. І в цій частині я підтримую централізацію політики. Зараз є пропозиція дерегулювати всі порти, щоб вони могли вільно конкурувати між собою. Так, до певного рівня це прийнятно. Але ми сьогодні маємо негативні приклади, коли побудований термінал, а вантажів немає. Це обов’язково буде враховано в стратегічних документах; вважаю, що в розвитку і спів-управлінні портами обов’язково повинна брати участь місцева влада», — пояснив він.

На думку керівника АМПУ, говорити про  специфікацію українських портів у частині зернових варто говорити не раніше, ніж у перспективі 10—15 років. «Такий термін необхідний  для того, щоб провести стратегічне планування, побудувати термінали й підготувати акваторії, забезпечити логістику, переорієнтувавши транспортні напрямки», — підсумував він.