друкувати


Передача повноважень із розпоряджання землею на місця дасть поштовх розвитку громад — точка зору

26 серпня 2017, 11:00

Задля того, щоб місцеві бюджети справді зросли, потрібно вводити практику реалізації землі (й орендних прав на неї) виключно через прозорі електронні аукціони. Таку думку висловив експерт Проектного офісу секторальної децентралізаці Олег Проценко, передає «Національна Рада Реформ».

За його словами, всього в країні налічується понад 60 млн га землі, з яких понад 70% (42 млн га) — земля сільгосппризначення, яка розташована за межами населених пунктів. Він уточнив, що з цих земель — 32 млн га розпайовані, але ще 10,5 млн га — досі державні.

«Суттєва частина цих земель знаходиться в межах об’єднаних територіальних громад.  Проте громади ними не можуть розпоряджатися. Замість них землею розпоряджаються центральні органи влади», — пояснив Проценко.

Він зазначив, що земля — найголовніший ресурс для розвитку громад, а питання належності земель за межами населених пунктів — ключовий стимул і чинник для успішного формування базового рівня місцевого самоврядування.

Проте, задля того, щоб місцеві бюджети справді зросли, треба паралельно вводити практику реалізації землі (й орендних прав на неї) виключно через прозорі електронні аукціони. Адже це дозволить прослідкувати весь ланцюжок взаємовідносин продавець-покупець. До того ж, кожен може порівняти ціну реалізації з ринковою.  Саме цей механізм гарантуватиме найвищу ціну й відсутність корупції», — підсумував Олег Проценко.