друкувати


Про реперні точки Стратегії розвитку портів України до 2038 року

24 серпня 2017, 07:29

Адміністрації морських портів України (АМПУ) готує Стратегією розвитку портів України до 2038 року. Деталі підготовки цього документів в ексклюзивному інтерв’ю AgroPolit.com розповів її очільник Райвіс Вецкаганс.

Нагадаємо, що нещодавно прем’єр-міністр України Володимир Гройсман ініціює розробку єдиної Стратегії розвитку транспортної галузі.

За словами Вецкаганса, АМПУ також бере участь у її роботі, готуючи Стратегію розвитку портів України до 2038 року, положення якої узгоджуватимуться з вищезгаданим базовим документом транспортної галузі.

Транспортна стратегія — це також авто, авіаперевезення й порти. Це — комплекс. Тому основну роль відіграватиме Міністерство інфраструктури, тож саме МІУ й розробляє Національну транспортну стратегію до 2030 року, і з яким ми, спільно з міжнародними колегами, працюємо над Стратегією розвитку портів України до 2038 року. Зрозуміло, остання повинна корелювати із загальним документом. Для збалансованого розвитку морських портів дуже важливо, що АМПУ бере участь у цій роботі. Ми почали її кілька місяців тому: створено робочу групу для поновлення Стратегії до 2038 року, яка й визначатиме органічний і динамічний розвиток українських портів разом із залізницею й автодорогами», — пояснив він.

Після підготовки «домашнього завдання» у рамках цієї Стратегії, пояснює він, уряду презентують напрямки, які розвиватимуть, й основні вантажні потоки.

Ці дві складові повинні корелювати з європейськими», — наголосив очільник АМПУ.

Райвіс Вецкаганс розповів, які напрямки вантажоперевезень будуть основними та враховуватимуться в Стратегії портів.

Слід орієнтуватися на вже наявні вантажопотоки й інвесторів. Де бачимо найбільшу активність? Зараз передовий порт — «Южний». Він розвивається дуже швидкими темпами в частині агробізнесу. Також є приріст в Одесі. За результатами першого півріччя 2017 року загальне зростання вантажообігу склало близько 5%. Якщо дивитися за напрямками продукції, то вантажоперевезення агробізнесу зросли на 18%», — зазначає він.

Керівник АМПУ нагадав, що аграрні вантажі зосереджено в чотирьох портах: «Южний», Одеський, Миколаївський та, частково, «Чорноморськ».

Наша програма розвитку спрямована на те, щоб ці порти й надалі нарощували свої потужності з прийому великотоннажного флоту. І стивідори дуже зацікавлені в цьому», — деталізував він.

За його словами, Мінінфраструктури з  АМПУ зараз працює «над залученням в Україну міжнародних портових операторів — DP World, Hutchison Ports, тому слід чітко розуміти, як стратегічно будуть розвиватися УЗ і «Укравтодор».

Наприклад, у Миколаєві нам потрібно думати, як доставляти вантажі в порт не через місто. В Одесі інвестори є, вантажопотік збільшується, але транспортна проблема проходження вантажів через місто також існує. Рішення цього та інших питань і має бути визначено в рамках цієї Стратегії», — пояснює він. 

Загалом же, підсумував очільник АМПУ, очолювана ним держструктура націлена не так на агресивну, як на позитивну, стабільну динаміку приросту вантажообігу.