друкувати


Мінфін спростить реєстрацію податкових накладних для бізнесу

22 серпня 2017, 12:40

Міністерство фінансів України розробило законопроект «Про внесення змін до статті 201 Податкового кодексу України щодо реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних». Про це повідомляє прес-служба Мінфіну.

Найближчим часом законопроект буде подано на розгляд Кабінету Міністрів України.

З 1 липня працює система автоматичної призупинки реєстрації ризикових накладних (пункту 201.16 статті 201 розділу V Податкового кодексу України). Це зроблено з метою уникнення податкових махінацій та вимивання коштів з бюджету через податкові схеми. Щоденно призупиняється реєстрація близько 0,4% податкових накладних, до числа яких потрапляють як фіктивні накладні, так і невелика кількість податкових накладних підприємств реального сектору економіки.

Наразі чинними нормами Кодексу не передбачено жодних наслідків для платника податку в разі, якщо Комісією ДФС не прийнято рішення про реєстрацію або відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних та/або не надіслано таке рішення платнику податку протягом 5 робочих днів.

Новий законопроект передбачає введення чіткого строку (5 днів), відведеного для надання рішення ДФС щодо блокування або реєстрації призупиненої податкової накладної платника. У разі, якщо цей термін буде прострочено, податкова накладна буде автоматично зареєстрована. Таким чином, Комісія ДФС буде більш вмотивована швидко приймати відповідні рішення.

Нагадаємо, що президент підписав Закон України від 13.07.2017 р. №2143-VIII «Про внесення змін до підрозділу 10 розділу ХХ Податкового кодексу України (щодо не застосування штрафних санкцій за несвоєчасну реєстрацію податкових та акцизних накладних унаслідок несанкціонованого втручання у роботу комп'ютерних мереж платників податків).

Таким чином, несвоєчасна реєстрація податкових та акцизних накладних через хакерську атаку не матиме наслідків у вигляді штрафних санкцій.