друкувати


Польща зацікавлена в імпорті української сливи

25 серпня 2017, 10:35

Оптові компанії Польщі в цьому сезоні зацікавлені в імпорті української сливи, що формує ціни на сливу високої якості в Україні. Про це повідомляють експерти ринку «Шувар».

Загальний діапазон цін на оптових ринках України вже сьогодні дуже широкий.

Як повідомили експерти ринку «Шувар», сьогодні на оптових майданчиках України сливу пропонують по 6—12 грн/кг. Польські компанії декларують закупівельні ціни на рівні 8—9 грн/кг або 0,27—0,30 євро/кг.

Експерт плодоовочевої галузі Східної Європи Тетяна Гетьман зазначає, що Польща звернула увагу на українську сливу, перш за все, через значні втрат власного врожаю. Зниження валового збору сливи через весняні погодні катаклізми зафіксовано і в інших країнах ЄС, звідки раніше Польща імпортувала цю продукцію. Велика частина імпорту завжди припадала на Іспанію та Італію.

У цьому сезоні нестачу сливи польські компанії змушені компенсувати, зокрема, за рахунок поставок із Молдови та України. І це дуже цінний досвід для українського виробника», — резюмує Тетяна Гетьман.

Зазначимо, що у попередні роки Україна майже не експортувала сливи. Невеликі обсяги — 100—500 тонн переважно відправлялися на російські ринки. Після введення ембарго, експорт скоротився більш ніж у 10 разів і відбувався переважно через територію Білорусі.