друкувати


Названо причини зниження поголів’я свиней в Україні

21 серпня 2017, 13:41

Африканська чума свиней не є головною причиною зниження поголів’я свиней в Україні. Про це заявив аналітик сільськогосподарських ринків та національний консультант ФАО Андрій Панкратов у своєму дослідженні міфів про АЧС.

За його словами,  негативний вплив цієї хвороби на поголів’я дійсно є, але він не такий, як про нього звикли говорити.

«По-перше, вплив «фактору АЧС» не був прямим. По-друге, цей вплив не був єдиним і навіть найбільшим по силі», — зазначив Панкратов.

Він зазначає, що всього з 2014 року, коли почалося активне розповсюдження хвороби, загинуло чи було знищено внаслідок АЧС близько 130 тис. свиней — менше від 2% середньорічного поголів'я.

Водночас, щорічні втрати поголів’я від всіх причин складають 700—900 тис. голів (це — дані з балансу руху поголів’я, який публікував донедавна Держстат). Протягом кожного року, внаслідок тільки сезонності, поголів’я змінюється на 300—500 тис. голів! Всього за ці три роки загальне скорочення поголів’я склало 1,1 млн голів. Тобто, очевидно, що АЧС напряму забрала тільки малу частину цієї кількості», — уточнив експерт.

На його думку, побоювання втратити все через АЧС призводило в деяких випадках до закриття бізнесу та прискореного збуту поголів’я на забій (непрямий вплив, ми називаємо це «психологічний забій»), але це явище не було і не є всеохоплюючим, окрім того, воно розтягнуто у часі по мірі просування хвороби країною з півночі на південь.

Виходили з бізнесу, як правило, ті виробники, для яких свинарство не було профільним бізнесом, або ті, хто був у важкому економічному становищі й не бачив можливості збільшення інвестицій для опору хворобі. За нашими оцінками, такий «психологічний забій» дорівнював 1—2% поголів’я в тих регіонах, де виявлялись перші випадки АЧС, що й дозволяло вважати цей забій пов’язаним із АЧС», — розповів Панкратов.

Він зауважив, що насправді, АЧС — не єдина причина забою навіть у цих випадках. Найбільш серйозною причиною був суто економічний чинник — низька прибутковість вирощування свиней.

Ось така банальність. Співвідношення цін реалізації тварин на забій і їхньої собівартості досягло найнижчих рівнів в 2016 році й було дійсно надважким випробуванням для галузі. Така ситуація, у свою чергу, була пов’язана з багатьма факторами які зійшлися разом, — девальвацією гривні, втратою російського ринку збуту свинини, зниженням купівельної спроможності українського споживача, зменшенням держпідтримки, низькими цінами на світовому ринку, тощо», — пояснив експерт.

Андрій Панкратов додав, що умовний індекс прибутковості показував зменшення прибутковості в 2016 на 32% у порівнянні з 2014 роком і це дуже суттєво.