друкувати


Одноосібники продають щорічно молочної продукції на 20 млрд гривень

22 серпня 2017, 07:32

Щорічний обсяг продажу молочної продукції одноосібниками оцінюється у 20 млрд грн. Про це повідомив економіст департаменту технічного співробітництва продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак в ексклюзивному бліц-інтерв’ю AgroPolit.com.

За його словами, розглядаючи моделі кооперації, слід пам’ятати, що на сьогодні вигідною є лише комерційна модель. Ярмак зазначає, якщо учасники не мають комерційного мотиву заробітку та бажання рухатися далі, то кооператив ніколи не буде розвиватися.

Крім цього, він зазначив, що нині одноосібні селянські господарства поділяються на дві категорії.

У молочарстві  люди, які тримають 1—2 корови, не залежать від них, швидше, навпаки. Це так само, практично, як тримати собаку. Одноосібники насправді поділяються на декілька категорій і одна з них уже комерційна. Це категорія людей, які тримають корів поблизу великих міст чи райцентрів», — зауважив експерт.

Він додав, що такі господарства заробляють на молоці, виробляючи вдома сир чи сметану.

Це вигідніше, ніж здавати молоко на переробку. Щорічний обсяг продажу молочної продукції одноосібниками оцінюється у 20 млрд грн. Це майже третина від того, що заробляють професійні виробники молока», — підсумував Андрій Ярмак.