друкувати


Тисяча підприємців завжди прийматимуть краще рішення, ніж один чиновник — точка зору

21 серпня 2017, 12:34

Розпочалося публічне обговорення державної програми бюджетної підтримки українського фермерства з бюджетом не менше 1 млрд грн. Чи буде вона ефективною — розповів економіст департаменту технічного співробітництва продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак у ексклюзивному бліц-інтерв’ю AgroPolit.com.

На його думку, тисяча підприємців завжди прийматимуть значно краще рішення, ніж один чиновник.

«Чому? Чомусь чиновник вирішив, що потрібно підтримувати ось це, а не щось інше. І всі кинулися цим займатися. А можливо, він не правий? Основне завдання держави полягає в тому, щоб створити рівні умови. Комфортні для розвитку бізнесу та конкуренції», — розповів економіст.

За його словами, неправильним буде направляти певні суми коштів на якісь конкретні напрямки.  

А чому саме така сума потрібна певній галузі? Ось чиновники вирішили так направити, але чому? Це штучна річ. Не існує грошей держави — це гроші бізнесу. Їх відібрали, щоб потім віддати у вигляді підтримки. Забрали, відмінивши спецрежим ПДВ і зараз ними граються. Це нонсенс. Він, звичайно, в усьому світі. Але ефективніше було б, якби кошти не забирали. Виробники б самі вирішили — у що їм вкладати. А так гроші забрали й віддали комусь іншому», — зазначає Ярмак.

На його думку, якби ці кошти не забирали, а  залишали на рівні місцевих громад, то ситуація була б кращою.

Краще для держави — робити все для більш прозорого розвитку здорової конкуренції і розвитку бізнесу. А виробники самі вирішать, як раціонально розприділити кошти», — підсумував Андрій Ярмак.