друкувати


Західна Україна історично «за» відкриття ринку землі — думка

20 серпня 2017, 10:47

У тих частинах Західної України, де ще залишилися якісь історичні умови приватної власності — значно більша підтримка відкриття ринку землі. Про це повідомив керівник напрямку аграрної політики Проекту USAID «Підтримка аграрного та сільського розвитку» Олександр Каліберда в ефірі «5 каналу».

За його словами, потрібно враховувати той фактор, що наразі ми не маємо досвіду сільськогосподарського  господарювання в умовах приватної власності.

«Якщо порівнювати з європейськими країнами, то ринок, який у них існує, — складався століттями. А ми маємо в один момент запустити його, ситуація концентрована. Колись ми робили соціологічне дослідження. Так от, у тих частинах Західної України, де ще залишилися якісь історичні умови приватної власності, значно більша підтримка відкриття ринку землі», — розповів Олександр Каліберда

На думку економіста IMF group of Ukraine Григорія Кукурузи, крім історичної, українські виробники мають географічну особливість господарювання, яку потрібно врахувати при відкритті ринку землі. Також присутні й соціокультурні фактори.

З української літератури ми всі вивчали, що українці дуже люблять землю й оберігають її. Це міф. Насправді, відбувається деградація ґрунтів. Із 2000 року вміст гумусу в ґрунтах зменшився з 3,36% до 3,14%. Ще кілька років і у нас не залишиться чорноземів, про які ми так багато говоримо», — підсумував Григорій Кукуруза.